• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Bosna Hükümetinin Yeni Yasasında Geri Adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna`da din derslerinin not ortalamasına dahil edilmemesi, Bosna Hersek İslam Birliği`nin ve Reis`ül Ulema Mustafa Ceriç`in sert tepkisi sonrası geri çekildi. Buna tepki gösteren AB temsilcisine de Bosna Müslümanları`nın cevabı, `açıklamanı geri çek` oldu.

Sosyal Demokrat Partili (SDP) Emir Sulyagiç`in, kanton genelindeki okullarda din derslerine yönelik aldığı karara, başta Bosna-Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) olmak üzere öğrenci velileri büyük tepki gösterdi. Tepkilerin artması ve karar geri çekilene kadar Emir Sulyagiç ve SDP aleyhine ülkedeki bütün camilerde cuma hutbesi okutulacağı yönünde İslam Birliği`nin açıklaması üzerine, Kanton Hükümeti toplanarak kararı geri çekeceğini duyurdu.

Hükümet, gelecek eğitim-öğretim döneminde bu kararın kısmen değiştirilerek uygulamaya sokulacağını da açıkladı. Hükümetin kararı geri çekmesi üzerine Eğitim ve Bilim Bakanı Emir Sulyagiç, istifa etti.

SDP Başkanı Zlatko Lagumciya ve Saraybosna Kantonu Başbakanı Fikret Musiç, yaptıkları yazılı açıklamada, Sulyagiç`in istifasını kabul etmediklerini ve kendisinden ``iş başına dönmesini`` istedi. Bakan Sulyagiç de istifasının kabul edilmemesi üzerine yeniden görevinin başına döndü.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ İNZKO İLE REİS-ÜL ULEMA CERİÇ TARTIŞTI

Bosna-Hersek İslam Birliği ile Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Ceriç`in din dersi kararıyla ilgili sert açıklamalarına AB`nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

AB`nin Yüksek Temsilciliği Ofisince (OHR) Bosna Hersek Federasyonu`nun haber ajansı Fena`ya yapılan yazılı açıklamada, İnzko`nun ``din dersi tartışması`` konusundaki görüşlerine yer verildi.

Ceriç`in Saraybosna Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanı Sulyagiç`e yönelik ``sert açıklamalarını`` eleştiren İnzko, barış ve toleransın korunmasına yönelik görev üstlenmiş Ceriç`in açıklamalarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti. İnzko, bu tür açıklamaların Bosna-Hersek`teki barışı olumsuz etkileyebileceğini savundu.

Bosna-Hersek İslam Birliği de İnzko`nun açıklamalarına yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

Açıklamada, Yüksek Temsici Valentin İnzko`dan açıklamasını geri çekmesi ve Reis-ül Ulema Dr. Mustafa Ceriç`ten özür dilemesi istendi.

İnzko`nun açıklamasında, Reis-ül Ulema`nın şahsında bütün Boşnak Müslümanlara hakaret ettiği öne sürülerek, ``Yüksek Temsilci`nin Dayton Antlaşması`ndan aldığı yetki ve görevine saygı duyuyoruz. Ancak kendisinin Reisül Ulema`nın Boşnak Müslümanların Başmüftüsü olarak onuruna ve haysiyetine saldırmaya hak sahibi olmadığını düşünmekteyiz`` ifadelerine yer verildi.

Bosna-Hersek Katolik Başpiskoposluğu yetkilisi Petar Yukiç de yaptığı açıklamada, İnzko`nun Çeric`e ve din adamlarına yönelik açıklamalarını eleştirdi.

Yukiç, din dersiyle ilgili kararın geri çekilmesinden dolayı mutlu olduğunu, gelecek eğitim ve öğretim yılında bu sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.

Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir