• DOLAR 32.556
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2440.38
  • ...
Ahlat Kümbetlerine Yoğun İlgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra Van gölünün kıyısında bulunan Ahlat ilçesinde bulunan kümbetlere yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.

Ahlat kümbetleri şekil olarak orta Asya Türk çadırlarını andırmaktadır. Buda Türklerin hayatında önemli yer tutan çadırların esintisini yansıtmaktadır. Bu kümbetler yakın zamanda restore edilmiş ve bu kümbetler genelikle iki katlı olup alt katı üstü örtülü mezar odası üst kat ise dua ve ibadet yeri olarak kullanılmıştır.

Selçukluların en belirgin mimarisi olan kümbetler ve anıt mezarıyla günümüze kadar gelerek tarihe ışık tutmaktadır. Bu anıt mezarların boyu 2.5metreye en uzunları 3.67 metreye kadar çıkmaktadır. Kümbetler diyarı olarak bilinen Ahlât`ta 14 kümbet bulunmaktadır.

Bulardan bazıları şunlardır; Erzen Hatun Kümbeti, Keşiş Kümbeti, Emir Bayındır Kümbeti, Hasan Padişah Kümbeti, Hüseyin Timur Esen Kümbeti, Şeyh Necmedin Kümbeti, Emir Ali Türbesi, Abdurahman Gazi Türbesi, Ulu Kümbet… Bunlardan en çok bilineni ise güzide sahabelerden Muaz Bin Cebel`in oğlu Abdurahman Gazi türbesidir.

Bu türbenin sorumlularından İsmail Demir Taş, Kümbetler diyarı olan Ahlat`ta bu kümbetler sayesinde özelikle Abdurahman Gazi Türbesinin ziyaretçi akınına uğradığını söyledi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir