• DOLAR 32.602
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.124
  • ...
Horlama ve Uyku Apnesi Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Horlama, uykuda yumuşak damak ve çevre dokularında titreşim sonucu oluşan kaba olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü`nden Op. Dr. Fuat Bulut, erişkinlerin yüzde 30-40`ında görüldüğünü belirtti. Horlama ve uyku apnesinin, yaşamı bile tehdit edebilen ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyleyen Bulut hastalık hakkında bilgi verdi.

Erkeklerde Daha Fazla Görülür

Uyku apnesinin, uyku sırasında nefes durması ve durma süresinin 10 saniyeden fazla olması durumu olarak açıklayan Dr Bulut, 10 saniyeden fazla süren bu durumun, gürültülü bir şekilde horlama ve nefes alamama şeklinde birbirini takip ettiğini söyledi. Bulut, toplumun yüzde 2-4`ünde görülen uyku apnesinin her 4 erkekten ve 10 kadından bir tanesini etkileyen bir hastalık olduğunu ifade ederk, çocuklarda ise uyku apnesinin yaklaşık yüzde 80 nedeni bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olduğunu vurguladı.

Genel Bir Uyku Hali Varsa Dikkat

Bulut, daha sonra şu bilgileri vererek, "Otururken, kitap okurken, tiyatro veya toplantıdayken, sohbet ederken, öğle yemeğinden sonra, televizyon izlerken, yolculuk sırasında genellikle uyukluyorsanız uyku apne hastalığı riskiniz yüksek olabilir. Uykuda solunum bozukluğu düşünülen hastaların kulak,burun,boğaz ve sistemik muayeneleri dikkatle yapılmalıdır. Endoskopi ile burun muayenesinde tıkanıklığa neden olan alan araştırılır. Göğüs hastalıkları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla hastalığın altında yatan fizyolojiknedenleri anlamak tanı ve tedavideki en önemli adımdır. Uyku apnesi, uyku laboratuvarlarında yapılan testlerle tanısı konabilen bir rahatsızlık olup uyku testleri tedavinin planlanmasında önemli bir yer tutar" dedi.

Uzman Dr Bulut belirtileri ise şöyle sıraladı:

Çocuklarda:

Davranış bozuklukları ve hiperaktive, Büyüme gelişme geriliği, Ağız yüz gelişim problemleri, Gece idrar kaçırma, Okul başarısında düşme, İştahsızlık ve yutma güçlüğü, Konuşma bozukluğu,

 

Erişkinlerde:

Cinsel işlev bozukluğu, gün içi uykululuk hali, algıda azalma ve konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik hali, iştah artışı, depresyon, hipertansiyon, sabahları alın bölgesinde baş ağrısı, sabahları ağız kuruluğu

Sigara Ve Alkol Uyku Apnesini Ağırlaştırıyor

Sigara ve alkolün bırakılması,kilo kontrolüne,uygun yatış, cerrahi tedavi, pozitif hava yolu basıncı tedavisi (CPAP), ağız içi araç tedavisi uyku apnenin tedavi seçenekleri arasında olduğunu ifade eden Bulut, ağır uyku apne hastalarının pozitif hava yolu basıncı ile tedavi edilebilir olduğunu belirterek son olarak, "Pozitif hava yolu basıncı tedavisini kullanamayan hastalar cerrahi açıdan değerlendirilir. Hastayapolisomnografik uyku tetkiki randevusu verilerek uyku analizi yapıldıktan sonra, birkaç gün içinde tetkik değerlendirip hastanın horlamamı yoksaapne mi olduğuna bakılır. Uyku apnesi varsa derecelendirmesi yapılarak hastaya uygun çözümler ortaya konur.Sigara ve alkol uyku apnesini ağırlaştırdığı için, hastanın bu süreçte sigara ve alkolü bırakması çok önemlidir" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir