• DOLAR 32.458
  • EURO 34.805
  • ALTIN 2439.902
  • ...
Balyoz`da Gerekçeli Karar Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Darbeye eksik teşebbüs suçundan 324 sanığın 13 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen, 1 sanığın ‘’belge saklamak’’ suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve 36 sanığın da beraatına hükmedilen ‘’Balyoz Planı’’ davasının gerekçeli kararının yazımına dün başlandı. 10 Ağır Ceza Mahkemesinin heyeti kamuoyunun hassasiyetini göz önüne alarak gerekçeli kararı kısa zamanda yazmak için mahkemede görülen diğer davaların duruşmalarına ise gerekçeli karar çıkıncaya kadar girmeyeceği öğrenildi. Heyet, gerekçeli kararı yazabilmek için mahkemedeki diğer dosyaların vakitlerini almasına ve kafa karışıklığına izin vermeyecek.

Mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken’in, diğer üye hakimler Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Davut Bedir ile duruşmalara katılmayan Aytekin Özanlı ile birlikte dün itibariyle gerekçeli karar yazımına başlayacağı ve üye hakimlerden Aytekin Özanlı’nın, heyete teorik konularda yardımcı olacağı ifade edildi.

Gerekçeler tek tek belirtilecek

En kısa sürede bitirilmesine çalışılacak gerekçeli kararda, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK)188/1. maddesindeki hükme rağmen, davayı protesto eden çoğu sanık avukatlarının girmediği duruşmada davanın sonuçlandırılmasının gerekçelerinin tek tek belirtileceği, davanın esasına etki eden bütün konulara değinileceği ve kamuoyunun kafasında soru işareti bırakmayacak şekilde dile getirileceği öğrenildi.

Savcıdan beraat kararına itiraz

Gerekçeli kararda ayrıca, eleştirilere yönelik, ‘’mahkeme heyetinin hükmü hukuk ve yasalar çerçevesinde verdiği, hiçbir şeyi ezbere yapmadığı, mahkemenin kullanabileceği şeylerin dosyaya girdiği, kullanılmayacak şeylerin dosyaya konulmadığı, kurumlara ya da kişilere ayrı bir düşmanlık beslenmediği’’  konusunda açıklamaların olacağı da ifade edildi. Öte yandan karara bir itiraz  da Savcı Hüseyin Kaplan’dan geldi.  Kaplan, beraat eden 36 kişi yönünden karara itiraz etti.

HAKİMİN OĞLU KULELİ’DE OKUYORDU

DAVAYA ilişkin hüküm veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Ömer Diken’in başında bulunduğu heyet, ‘’silahlı terör örgütü üyeliği’’ suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in davasına da baktı.

Diken’in, Ankara Yargıtay’da görevliyken, oğlunun hevesli olduğu Kuleli Askeri Lisesi’ni kazanması ve hazırlık sınıfına kaydını yaptırması sonucunda, onu yalnız bırakmamak için tayinini İstanbul’a istediği öğrenildi.

Diken’in oğlunun kaydını yaptırdığı Kuleli Askeri Lisesi’nden daha sonra ayrıldığı da öğrenilirken, şimdi bir üniversitenin hukuk fakültesinde eğitimine devam ettiği belirtildi. (star)

Bu haberler de ilginizi çekebilir