• DOLAR 32.464
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2438.44
  • ...
Vergi Ödemeyenlere Kilise Yasağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Piskoposlar tarafından yayımlanan bildiride, gelir vergisinin yüzde 8`i oranındaki özel vergiyi ödemeyenler için dini cenaze töreni de düzenlenmeyeceği söyleniyor.

Bildiride, vergisini ödemeyenlerin Katolik olarak da kabul edilmeyeceği söyleniyor.

Almanya`da Katolik Kilisesi, kiliseden ayrılanların artmakta olan sayısından kaygı duyuyor.

Kilise yetkilileri, kiliseden ayrılanların "topluma karşı ciddi bir eylemde bulunan kimseler" olarak görülmesini istiyor.

Almanya`da Katolik, Protestan ya da Yahudi olarak kayıt yaptıranların özel bir din vergisi ödemesi gerekiyor.

Söz konusu vergi, kilise ya da benzer dini kurumlara ait mal varlıklarının 19`ncu yüzyılda kamulaştırılmasını dengelemek için konulmuştu.

Münih merkezli vergi muhasebecisi Thomas Zitzelsberger, din vergisi hakkında şu örneği veriyor: "Bir mükellef 10 bin avro gelir vergisi ödüyorsa din vergisi bunun üzerine 800 euro olarak ekleniyor."

Almanya`da nüfusun yüzde 30`unun Katolik olduğu hesaplanıyor.

Emsal dava

Kiliseden ayrılanların 2010 yılındaki sayısı 181 bine fırladı.

Kiliseden kopuşların artmasında o dönemde Katolik Kilisesi`ndeki tacizler ile ilgili haberlerin ortaya çıkması etkili oldu.

Freiburg Üniversitesi`nden Hartmut Zapp, 2007 yılında "vergisini ödemeyeceğini ama bir Katolik olarak yaşamaya devam edeceğini" ilan etmiş; kilisenin kutsal varlığından yararlanmaya devam etmek istediğini söylemişti.

Kilise ile Profesör Zapp arasında devam etmekte olan dava, Leipzig Federal İdare Mahkemesi`ne çarşamba günü gidecek.

Almanya`daki piskoposlar konferansında yapılan açıklamada, Vatikan`ın da desteklediği bu son "bildirinin bir kişinin kiliseyi kısmen terk edemeyeceğini açıkça ifade ettiği" bildirilmişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir