• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...
 Yaz Saati 1 Yıl Ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın, insan psikolojisine olumsuz etkide bulunduğu gerekçesiyle 2013 yılında son vermeyi planladığı ileri-geri saat uygulaması, teknik nedenlere bağlı olarak 1 yıl daha ertelendi. Saatler, 2014 yılının mart ayında son kez ileri alınarak sabitlenecek.

Enerji Bakanlığı`nda, yeni saat uygulamasıyla ilgili olarak yasa tasarısı taslağı hazırlığı sürüyor. 1925 yılında çıkarılan ‘Günün Yirmi Dört Saate Taksimine İlişkin Yasa`da değişiklik öngörülen düzenleme, mevcut yasada bulunan "Grinviç`e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti`nin saatleri için esas alınır" ifadesi "Grinviç`e göre kırk beşinci derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır" yönünde değiştirilecek. Böylece saat hesaplamasında İzmit`in üzerinden geçen 30. boylam (GMT+2) yerine Iğdır`dan geçen 45. (GMT+3) boylam esas alınacak. Böylece, 60 dakikalık saat farkı oluşacak.

YENİ UYGULAMA 2014`TE

Enerji Bakanlığı kaynakları, yasayla ilgili hazırlıklar nedeniyle saatlerin, 2013 yerine 2014 yılı mart ayında `sabitleneceğini` söyledi. Bakanlık kaynakları, bu ay sonunda 27 Ekim`i, 28 Ekim pazara bağlayan gece, saatlerin bir saat geri alınacağını belirterek, "2013 yılının mart ayında saatler 1 saat ileri alınacak. Aynı yılın ekim ayında geri alınacak" dedi. HAbertürk`e konuşan kaynaklar, 2014 yılının mart ayında son kez saatlerin bir saat ileri alınarak sabitleneceğini söyledi.Türkiye`nin referans meridyeninin 45. boylama alınmasıyla birlikte bazı ülkelerle saat farkı daha da açılacak. Türkiye`nin halen Doğu Avrupa ülkeleriyle saat farkı bulunmuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir