• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Diyarbakır`da Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır`ın Bismil ilçesinde eşzamanlı görüntülü bağlantı kurularak gerçekleştirilen törenle Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) stok kapasitesini arttırmaya yönelik 11 ilde 13 ayrı noktada kurulacak depoların temeli atıldı.

 

Bismil (Diyarbakır), esni (Adıyaman), Şereflikoçhisar (Ankara), Sarıkaya (Yozgat), Nurdağı (Gaziantep), Babaeski (Kırklareli), Çorum, Çankırı, Karapınar-Yunak-Çumra (Konya), Mucur (Kırşehir) ve Viranşehir (Şanlıurfa) olmak üzere toplam 11 ilde temeli atılan 300 bin kapasiteli depolar 2013 yılı sonunda hizmete girecek.

 

Bakanlık 11 ilde, 13 ayrı noktada yapılması planlanan hububat depolama tesisi için 106 milyon lira kaynak ayırdı. 150 ton/saat alım ve boşaltma kapasiteli depolar ürünün sağlıklı olarak muhafazasını sağlayacak şekilde, havalandırma, ısı kontrol ve toz toplama sistemine sahip olacak. Ayrıca proje kapsamında ihtiyaç olan yerlerde, depolarla bağlantılı 50 ton/saat kapasiteli mısır kurutma tesisi, çiftçi dinlenme evi, elektronik vasıta baskülü, alım binası, hizmet binası, sirkülasyon yolları ve park alanları da inşa edilecek.

Temel atma töreninde konuşan Bakan Eker, TMO`ya ait hububat depolama tesisinin temelinin atılmasının önemine vurgu yaparak bu dev yatırımın bütün Türkiye için yapıldığını dile getirdi. Dicle Havzası`nda yapılacak olan hububat deposu yerinin buğday üretiminin dünyada ilk kez yapıldığı yer olduğunun altını çizen Bakan Eker, bir yandan yatırım, diğer yandan da üretimi teşvik ettiklerini söyledi.

TMO`nun depo kapasitesine 5 yıl içerisinde 1.5 milyon ton ilave kapasite kazandıracaklarını belirten Bakan Eker, \"300 bin ton kapasiteli bu depolar son teknolojiye sahip olacak. Türkiye`de TMO`ya ait 4 milyon ton, özel sektöre ait ise 13 milyon tonluk depo var. Üretim kapasitemiz göre yaklaşık 6-7 milyon ton daha ilave depoya sahip olmamız gerekiyor. 5 yıllık süre içerisinde bunun 1.5 milyon tonunu yapacağız. \" şeklinde konuştu.

Teknolojik Laboratuarlar Dünya`ya Hizmet Verecek
Türkiye`nin uluslararası ölçekte hizmet verecek tarımsal araştırma enstitüsünün yeni hizmet binası Diyarbakır`da açıldı. Konya ve İzmir`den sonra 3 temel araştırma enstitüsünden biri olan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi`nin temeli Bakan Eker tarafından bir yıl önce atılmıştı. Bir yıl içinde tamamlanan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi hizmet binası ve Kalite Teknoloji Laboratuar`ının açılışında konuşan Bakan Eker merkezin sadece bölgeye değil, Ortadoğu, Afrika, Kafkas ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada tarım ve hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili hizmet üreteceğini kaydetti.

Tarımsal üretimin miktar ve kalite olarak geliştirilmesi için en çok ihtiyaç hissedilen alanın araştırma, geliştirme faaliyetleri olduğunu vurgulayan Bakan Eker, araştırma geliştirme faaliyetlerinin daha önce 11 milyon lira olan kaynağını bugün 126 milyon liraya çıkardıklarını anlattı. 6 milyon liraya mal olan merkezde, bugüne kadar ekmeklik ve makarnalık buğday, kırmızı mercimek, nohut ve pamuk çeşitlerinin geliştirildiğini belirten Bakan Eker, geliştirilen bazı çeşitlerin dekar başına 800 kilograma kadar verim verebilen üstün kabiliyete sahip olduğuna dikkat çekti.

Bakan Eker`den Memleketine Hastane
Bakan Eker, Diyarbakır programı çerçevesinde Bismil ilçesine bağlı Tepe beldesinde yapımı tamamlanan 18 yataklı Tepe Devlet Hastanesi`nin açılış törenine de katıldı. Bakan Eker burada yaptığı konuşmada, geçmişte Tepe beldesinde hastane olmadığı için birçok hastanın tedavi edilemediğini ve nedenle yaşamını yitirdiğine tanık olduğunu söyledi. Yapımı tamamlanan hastanenin, beldenin yanı sıra Savur`dan gelecek hastalara da hizmet sunacağını vurgulayan Bakan Eker, hastanede 8`i hekim olmak üzere toplam 27 personelin görev yapacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir