• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Etrafı Su Kaynaklarıyla Çevrili Ama En Büyük Sorunu Susuzluk!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Merkeze 30 km uzaklıkta bulunan Gürpınar`a bağlı Sakalar (Xosp) köyünün başı su sorunuyla dertte. Su sorunu yüzünden tarımın adeta bitme aşamasına geldiği köy, her yıl bu sorun yüzünde ot için yaklaşık 100 milyar para ödüyor. 80 haneli ve yaklaşık 800 nüfuslu köyün etrafında su kaynaklarının olmasına ve civardaki köylerin bundan yararlanmasına rağmen köyün su kaynaklarından istifade edememesi ise köylüleri çileden çıkartıyor. Köylüler daha önce defalarca konu hakkında yetkililere dilekçe sunduklarını ifade ederken yetkililerin şu ana kadar konu hakkında herhangi bir şey söylemediklerini ifade ediyor.

Van Köyleri ile Dayanışma Derneği köylünün sıkıntılarını dile getirmeye ara vermeden devam ediyor. Ziyaretler kapsamında Gürpınar`ın Sakalar (Xosp) köyünü ziyaret eden dernek yetkilileri köy sakinleri ile beraber köyün camisinde bir araya geldi. Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette dernek yetkilileri köy imamı İrfan Yıldız`dan köyün sorunlarını dinledi.

Baraj Sulama Birliğinin Eline Geçtikten Sonra Su Köye Uğramaz Olmuş!
Köyün başlıca geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu belirten İrfan Yıldız Hoca, köyün su sorunundan dernek yetkililerine dert yandı. 5 yıldır Sakalar köyünde imamlık yaptığını söyleyen Yıldız Hoca, \"Zernek barajındaki sulama suyundan bizim köy mahrumdur. Daha önce Devlet su işlerinin elinde olan baraj, Sulama Birliği`nin eline geçtikten sonra bizim köy su uğramaz oldu. 5 yıldır burada olmama rağmen 5 sefer su gelmemiştir. Birliğin eline geçince dönüm başına para almaya başlamışlar. Köylüler tarlalarını sulayamadıkları için nerdeyse 100 milyar daha fazla ot almış. Eğer bu sulama birliği köylülerin arazilerini sulamasına izin verseydi o para köyün bütçesinde kalırdı\" dedi.

Konu hakkında köy muhtarının ve köy heyetinin DSİ`ye ve valiliğe şikayette bulunduklarını söyleyen Yıldız Hoca, \"Ya Sulama Birliğini bir uyarıda bulunsunlar yada suyu tekrar DSİ`ye versinler. Bunu da yapamıyorlarsa köylünün zararını bir şekilde karşılasınlar\" ifadelerini kullandı.

Varlık İçinde Yokluk Yaşıyorlar
Köyün su kaynakları bakımından zengin olduğunu belirten Yıldız Hoca, bu zenginliğe rağmen en büyük sorunlarının su olduğuna dikkat çekti. Yıldız Hoca, \"Su noktasında çok sıkıntı çekiyoruz. Sabah akşam depo doldurup o şekilde köye veriliyor. Bizim köyün içinde oldukça büyük bir su kaynağı var; ama köy bundan mahrum. Ne arazi sulanır ne de içme suyu olarak kullanabiliyoruz. Sadece depodan elektrikle köye dağıtmaya çalışıyoruz. Yukarıda kalan evlere de günde ancak 2 saat su gidebiliyor. Bizden 4 km uzaklıkta olan Yukarı Kaymaz da su var. Edremit, Çiçekli, Gevaş ve Van`ın yarısında fazlası o sudan faydalanıyor\" dedi.

Bir İğne İçin Van`a Geliyoruz
Köyün bir diğer sıkıntısının da sağlık ocağı olduğunu belirten Yıldız Hoca, \"Gürpınar`da sağlık ocağı var ama oldukça sıkıntı çekiyoruz. Bazen bir diş çekme ve iğne için bile Van merkeze gitmek zorunda kalıyoruz. Bazen, saat 17.00`dan sonra Gürpınar`daki sağlık ocağına gidiyoruz ama hekim yok. Sağlık konusunda Gürpınar çok mahrum… Durumu Ankara`ya bildirdik ama bir sonuç çıkmadı\" diye konuştu.

Köy okulunun sorunlarını anlatan Yıldız Hoca, \"Lojman konusunda sıkıntı çekiyoruz. Okul lojmanlarının 2 odasını sınıfa çevirdiğimizden dolayı öğretmenler gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Yetkililerden ricamız okulumuz için bir lojman yapsınlar\" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir