• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...
ABD`nin 28 Şubat`taki Rolü Sorgulanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM`nin 1 Ekim`de açılmasıyla birlikte çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek olan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu`nun Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, yaptığı açıklamada, Erbakan`ın yakın çalışma arkadaşlarından Recai Kutan tarafından kriptonun orijinalinin komisyona gönderilmesini beklediklerini söyledi.

Karayel, “Kriptonun orijinali henüz gelmedi. Sayın Kutan`dan orijinalini istemiştik. Tercüme işlemlerinin sürdüğünü öğrendik. Bize orijinal belge ulaştıktan sonra gerekli değerlendirmeyi yapıp, ABD Büyükelçiliği`nden konuyla ilgili bilgi isteyeceğiz” dedi.

Kriptonun 5-6 maddeden oluştuğunu dile getiren Karayel, belgede, dönemin hükümetinin “Amerikan menfaatlerine uymadığı için bu hükümetin aleyhinde gerekli çalışmaların yapılmasının istendiğinin” iddia edildiğini anımsattı.

Kriptonun, Ortadoğu ve Doğu Avrupa`daki Amerikan makamlarına gönderilmiş bir belge olduğunun ifade edildiğini dile getiren Karayel, “Belgenin orijinalinde bu iddiaların ne şekilde yer aldığı değerlendirilip, ona göre ABD Büyükelçiliği`nden bilgi istenecek” diye konuştu.

KRİPTO NEYİ İÇERİYOR?

1996 yılının Ekim ayında hazırlandığı bildirilen kriptoda, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Warren Cristopher`in imzasının bulunduğu öne sürülüyor.

Kriptonun NATO Amerikan Misyonu, BM Amerikan Misyonu, Atina, Beyrut, Moskova, Sofya ve Ankara büyükelçiliklerine gönderildiği belirtiliyor. Kriptoda, Refahyol Hükümeti`nin Türk dış politikasını Batı`dan ayırıp İslam dünyasına yönlendirmesinden büyük endişe duyulduğu, Türkiye`nin İran, Irak, Libya, Nijerya ve Sudan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek konusundaki tutumunun ABD`nin ulusal menfaatlerine aykırı olduğu ileri sürülüyor.

Yine kriptoda yer aldığı iddia edilen bilgilere göre; Tansu Çiller`in koalisyondan çekilmesi halinde Erbakan Hükümeti`nin düşeceği var sayılmakla birlikte, bu durumda ülkenin erken genel seçime gideceği ve Erbakan`ın daha da kuvvetlenerek bu seçimden çıkacağı belirtiliyor. Türkiye`nin ABD`nin stratejik ortağı olduğu ve öyle kalmak mecburiyetinde bulunduğu, bunun için de Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Erbakan`a karşı bir sonuç elde etmek için harekete geçmeye zorlanması istenerek, belgenin gönderildiği makamlardan bu konudaki hareket planlarına ilişkin öneri ve değerlendirmeleri talep ediliyor. Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir