• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Urartu Müzesinin Temeli Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Bakan Günay`la birlikte Van Valisi Münir Karaloğlu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ve beraberindekiler bu gün saat 11.00`de düzenlenen bir törenle Van Urartu Müzesinin açılışını yaptı.

 

Açılışta ilk olarak konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü Van`da eski müzenin hem mahalle arasında kalması ve yerinin küçük olduğunu hatırlatarak, \"Kentimizde yüz binlerce eser vardır. Kent merkezinde bulunan eski müzemiz hem küçüktü hem de Mahalle Arasında kalmıştı bizlerde elimizdeki eserleri sergilemek ve kentin turist potansiyelini arttırmak için müzemizin temelini attık inşallah kentimiz için hayırlı olur\" dedi.

 

\"Van Urartu`yu Tanıma ve Bilmek İçin Adeta Açık Hava Müzesidir.\"
Daha sonra kürsüye çıkan Van Valisi Münir Karaloğlu ise üç senedir bu müze üzerinde çalıştıklarını belirterek \"Van havzası için çok önemli olan nihayet Van Urartu Müzesi`nin temelini bugün sayın bakanımla atıyoruz. Van eski adıyla Tuşba Urartu medeniyetine tam 3 yüz yıl başkentlik yapmıştır. Taşımış olduğu çok önemli Urartu yapılarıyla kültürel varlıklarıyla Urartu`yu tanıma ve bilmek için adeta açık hava müzesidir.\" dedi.

 

Müze hakkında bilgi veren Karaoğlu, \"Müzemiz yaklaşık 13bin metrekare kapalı alnı, açık sergi alanlarıyla, Van Kalesi`nin eşiğinde ve kaleyle uyumlu onu gölgelemeyecek bir mimari tarzda yaptırılacak. İnşallah bittiğinde hem Van`ımız için hem de bölge için çok önemli katkı sağlayacaktır.\" diye konuştu.

 

Van`ın çok önemli bir alanda yer aldığını söyleyen Karaloğlu, daha önce yaptığı çalışmalarından ve bu yıl yapacakları çalışmalarda bahsetti.

 

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, ise 12 Eylül tarihini hatırlatarak \"Bizler nice sorunlu sıkıntılı 12 Eylüller yaşadık. Allah`a Hamd olsun yine bir 12 Eylülde ülkemizin çok güzel kentinde Van kalesinin eşiğinde ülkenin geleceğini aydınlatacak eserlerden birinin temelini atmanın sevincini yaşıyoruz. Böyle güzel günler görebildiğimiz için Allah`a şükrediyorum. Van bir şehirden öte bir havzadır ve bence Doğu Anadolu bölgesinin kalkınmasını sağlayacak çok önemli bir yerleşim merkezi tarihi engin çok güzel ve çeşitli alanlarda güzel bir kapasiteye sahiptir. İki yıldır da çeşitli zorlukları aşarak bir turizm fuarı yapmaya karar verdik ve iki yıldır gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl depremlerden dolayı hiçbir hedefimizden vaz geçmeyeceğimizi ve planladıklarımızın aynısını yapmaya karar verdik ve bunun gereğini yerine getiriyoruz.\" dedi.

 

Van`a müze yapmanın bir ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Günay, \"Eski müzemiz sayın bakanımın da belirttiği gibi hem küçüktü hem de mahalle arsında kalmıştı. Yeni bir alanda müze açma çalışmalarımız vardı. Ancak yaşanan deprem bunu revize etti. Ancak sayın valim cazibe merkezi fonunda kaynak buldu ve şimdi bölgenin büyük müzelerinden birini yapıyoruz. Bunu Türkiye`nin birçok yerinde çalışmamız var.\" şeklinde konuştu.

 

Daha sonra betonu döken bakan Günay, müzenin 7 Ağustos`a yetiştirilmesi sözünü aldı. Günay, önümüzdeki yıl bu tarihlerde müzenin açılacağını belirtti. ve hayırlı olmasını diledi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir