• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
Yeni İstanbul`da İlk Adımlar Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Erdoğan`ın 2023 hedeflerinden biri olarak açıkladığı Yeni İstanbul şehrinin kara kısmının inşası için önemli bir adım atıldı. Eski taş ve maden ocaklarının olduğu bölgede kurulacak şehrin inşa çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirildi. 2011 yılında yapılan seçimlerin ardından konsept çalışmalarına başlanan şehirdeki altyapı ve tesislerin plan ve proje aşamaları da gerçekleştirilecek.

Yeni şehrin inşa sürecini hızlandırmak, faaliyetlerin tek bir elden yürütülmesini sağlamak amacıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Ağustos`ta yazı yazıldı. Bakanlar Kurulu`nun onayına sunulan talep, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından 13 Ağustos`ta kabul edildi.

TOPLAM 38 BİN 400 HEKTAR

Bakanlığın talep yazısına ek olarak sunduğu kroki ve koordinatlar 3 farklı yapılaşma alanını kapsıyor. Havaalanı, Proje Alanı 1 ve Proje Alanı 2 olarak adlandırılan bölümler harita ile belirlendi. Toplam büyüklüğü 38 bin 400 hektar olan bölgenin tüm koordinatları ayrı ayrı verildi. Buna göre, Karadeniz üzerinde inşa edilecek havaalanı ile ilgili kısım 9 bin hektarlık alanı kapsıyor. Ulaşım Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihalesi yapılacak yeni havaalanı 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek havalimanı projesinin ihalesi yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek.

Yeni şehrin kara kısmında ise 2 farklı proje alanı belirlendi. Proje Alanı 2 olarak belirlenen kısım 25 bin hektarlık araziyi kapsıyor. Koordinatları verilen bölgenin sınırlarının güney tarafında yer alan Proje Alanı 1 bölgesi ise 4 bin 400 hektarlık alana sahip. Dolgu alan içerisindeki bölgede; üniversite, olimpiyat köyü ve teknoloji üssü dahil olmak üzere kamu yatırımlarının başlatılması için düğmeye basıldı. Resmi olarak yetkiyi alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan çalışmalarını bir an önce tamamlayarak, arazi düzenlemelerine başlayacak. Edinilen bilgilere göre çalışma, yıl sonuna kadar başlayacak.

Sabah

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir