• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Öğrenci Servis Araçlarına Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - 2012-2013 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile beraber birçok sorun da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Yeni eğitim ve öğretim yılında milyonlarca öğrenci okullarına servis araçları ile taşınacaktır. Eğitimciler, velilerin şimdiden çocuklarını ne tür bir servis ile okula ulaştıracağı kaygı ve endişesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
 
Okul Servisleri ile ilgili İLKHA`ya değerlendirmelerde bulunan, İntegral Dersaneleri yöneticilerinden Metin Kaya, okullara taşımacılık yapan öğrenci servis şirketlerinin yapmış oldukları görev ve sorumluluğun bilincinde hareketle sadece maddi beklentilerin ötesinde büyük bir maddi ve manevi sorumluluk taşıdıklarını belirtti.
 
Servis Şoförleri Eğitilmeli
Türkiye`de son dönemlerde bir sektör haline gelen okul servis taşımacılığının altyapısının olmadığından dolayı ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirten Kaya, okul servis araçlarının altyapısının olmamasından dolayı ahlaki ve trafik yönünden servislerin sorun oluşturduğunu ifade etti. Servis şoförlerinin tamamıyla öğrencilerin güdümünde hareket ettiğini söyleyen Kaya, "Servis içerisinde karma bir şekilde istif edilen öğrenciler, tamamıyla sokak kültürünü servis aracı içinde oluşturmaya başlıyor. Yüksek sesli bağırmalar ve yüksek tonda müzik çalmalara kadar hepsi bir sorun haline geliyor. Kızlı erkekli karma halde bir arada oturtulan öğrenciler, servisin ön sırasında kızların ikili ya da üçlü halde oturtulmaları, öğrencilerin okul çıkış saatlerinden çok sonra geç saatlerde servisle eve gelmesi ahlaki olarak sorun teşkil ediyor" dedi.
 
Servis şoförlerinin de belli bir eğitimden geçmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, eğitimsiz servis şoförlerinin trafikte birçok sorun yarattığını belirtti. Ahlaki ve trafik eğitimi ile ilgili servisler hakkında bir düzenleme yapılmasını isteyen Kaya, devletin servis taşımacılığı konusunda ciddi bir araştırma yapma gerekliliğini vurguladı.
 
Öğrenci Ders Motivasyonunu Bozan Ahlak Dışı Müziklerden Vazgeçmelidir
İmam Hatip Okul Aile Birliği Başkanı İbrahim Gökdemir ise, servis görevlilerinin taşıdığı öğrencilerin can güvenliğini öncelikli olarak prensip haline getirmeleri gerektiğini ifade ederek, "Hiç bir maddi değer ve beklenti öğrencilerimizin can güvenliğinden daha önemli olmamalıdır. Servis taşımacılığında kısa bir süre olsa bile yapılan seyahat esnasında çocuklarımızın gençlik ruhu kaygısı ile manevi değerlerini körelten, nefsi arzuları tahrik eden, aile ortamına yakışmayacak hal ve hareketler servis içinde kız ve erkek ilişkilerine dikkat edilerek taşımacılık yapılmadır. Kız çocuklarını servis görevlisinin yanında oturtmamalıdır. Özellikle öğrenci ders motivasyonunu bozan ahlak dışı davranışları tetikleyen batı tipi müziğin sesini yüksek tonda ve çevreye rahatsızlık verecek tarzda dinletmekten vazgeçilmelidir" dedi.
 
Veliler Servis Görevlileri Konusunda Seçici Davranmalı
Servis taşımacılığı konusunda velilere de seslenen Gökdemir, velilerin tutacağı servislerin görevlileri hususunda seçici olmalı, manevi değerleri önemseyen, ahlaki ilkelere uyan ve bunları önemseyen servislerden yana tercihlerini yapmaları gerektiğini söyledi.
 
Gökdemir uyarılarını şöyle sürdürdü: "Unutmamalıdır ki, çocuk bulunduğu ve yaşadığı çevrenin etkisinde kalarak bunu ömür boyu davranış halinde yaşayacaktır. Veli çocuğunu servise oturturken kız ve erkek birlikteliğine dikkat etmeli, kız ve erkek ayrı ayrı servisleri öncelikli olarak tercih etmelidir. Olası menfi durumlara fırsat vermemelidir."
 
Gökdemir son olarak; tüm okul aile birliklerinin üyeleri ve velilerine seslenerek, "Öğrencilerine servis tutarken maddi kaygıların ötesinde çocukların geleceklerini ilgilendiren ahlaki ve sosyal yaşantıları daha çok önemsenmelidir" dedi.
 
Veliler ve Okul Aile Birliği Beraber Hareket Etmelidirler
Okul servis taşımacılığındaki sıkıntıların veliler ve okul aile birliğinin işbirliğiyle çözülebileceğini belirten Diyarbakır Bağlar Koşuyolu İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı Mehmet Han Kaya ise şunları söyledi: "Servis seçiminde veli ve okul aile birliği beraber hareket etmeli ve servis şoförlerime birebir görüşmelidirler. Veliler beklentilerini servis şoförlerine bildirip hassas davranmaları konusunda ısrarcı olmalıdırlar."
 
Ayrıca velilerin, öğrencilerin okul dönüşü saatlerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, "Veliler mutlaka okul dönüş saatlerinde çocuklarının zamanında eve geldiğini kontrol etmeli ve bu konuda çok hassas davranması gerekir. Servis şoförü saatler konusunda ikaz edilmeli ve öğrencinin muhakkak kendi saatinde eve gelmesi sağlanmalıdır" ifadelerine yer verdi. (Osman İçli, Emrullah Araz - İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir