• DOLAR 34.598
  • EURO 36.612
  • ALTIN 2930.241
  • ...
Nakış  Ustası, Mesleğimiz ölmesin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Camilere nakşettikleri desenler ile tanınan nakkaşlar mesleklerinin bitme aşamasına geldiğini ifade ederek yetkililerden mesleklerinin yaşatılması için gerekli tedbirleri almalarını istiyor.

 

Nakkaşların fırçalarındaki gizemi merak ettik, işi ustasından öğrenmek için 30 yıllık nakkaş olan Şahabettin Çağlar`a sorduk.

 

Çağlar, 30 yıldır icra ettiği ve \"aşığıyım\" dediği nakış mesleğini anlattı. Nakkaşlık işine Ankara`da çırak olarak başladığını ifade eden Çağlar, \"Maddi alanda fazla bir getirisi olmamakla birlikte maneviyatı bambaşkadır. Bu mesleğimize nakkaş ya da kalemkâr deniliyor.\" dedi.

 

İnce Nakışlar Nasıl Yapılıyor?
Nakışlarını önce ölçü dâhilinde çizdiklerini anlatan usta, \"Öncelikle Kubbenin ölçüsü alınıyor. Bu ölçüye göre bizim tabirimizle portakal dilimlerine ayrılıyor. Kâğıt üzerinden projesi çizilir daha sonra bu nakşetmeye başlıyoruz. En önemli noktası da her camiye farklı nakış yapmamızdır ki yeni yetişen kimi ustalar kopyala yapıştır mantığıyla hepsini aynı yapıyor bizler ise her camimize farklı nakışlar yapıyoruz. bu mesleğin güzelliği de buradadır. Bu mesleğin en zor yönü ise usta yetiştirme yönüdür. Usta yetişmiyor kolay kolay. Sanat olarak bu meslekte iyi bir yerdeyiz ancak maddi alanda tatmin etmiyor malumunuz camilerde ve medreselerde bu nakışlar yapılıyor. Camiler de zor şartlar altında yapılıyor. Toplanan bağışlarla yapılıyor onun için genelde sigortasız ve az bir para karşılığında çalışıyoruz.\" İfadelerini kullandı.

 

\"Yetkililer Bize Sahip Çıksınlar\"
Mesleklerinin ölmemesi için yetkililere seslenen Çağlar Usta, \"Yetkililerin bu mesleğimize sahip çıkmasını ve yaşatmasını istiyoruz. Yeni elemanların yetişmesi ve bu işi devam ettirilmesi için yetkililerin kurslar açmasını, kalemkâr yetiştirmesini ve bize de sahip çıkmasını istiyoruz.\" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir