• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...
Tarihte Bugün - 18 Şubat 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1229: Kudüs haçlılara teslim edildi.

1405: Moğol imparatoru Timur öldü. Bir ayağı aksak olduğundan Timurlenk de denilen Timur 1336'da doğdu. Büyük Timur İmparatorluğunu kurdu. Ankara Savaşında Osmanlı ordusunu yenerek 12 yıl süren fetret devrinin başlamasına sebep olmuştu. Timur tarihe geçen bazı anlatılara bakılacak olunursa adını en cani Hanlar arasında yazdırtmayı başarmıştır. Askerlerine girdiği beldelerde kan dökme, talan yapıp yağma etme izni verdiği ve buna bağlı işlenen korkunç cinayetleri kimileri Osmanlı safsatası olarak yorumlar ve onu bir kahraman olarak niteler. Ama anlaşıldığı kadarıyla belki bazı abartmalar olsa da Timur'un kandan bir saltanat inşa ettiği aşikardır.

1451: Fatih Sultan Mehmet ikinci kez tahta çıktı. Babası II. Murad 1444 yazında doğuda ve batıda barışı sağladığını düşünerek tahttan çekildi. Bunun üzerine yeni bir Haçlı seferi Edirne'de panik oluşturdu. Kimi iç isyanlar da cabası olunca Sadrazam Çandarlı Halil Paşa Sultan Mehmed'in babası II. Murad'a tekrar çağrıda bulundu. II. Murad Anadolu Hisarında dinlenmeyi bırakıp 1146 yılında tekrar Edirne'ye döndü.

1856: Islahat Fermanı yayınlandı.

1878: II. Abdülhamit Mebusan Meclisini süresiz olarak kapattı ve Meşrutiyet rejimine son vererek, yönetime tek başına egemen oldu.

1951: Ahmed El Hasi vefat etti. Ahmed El Hasi, Osmanlı döneminde Diyarbakır ve çevresinde müderrislik, imamlık ve müftülük vazifelerinde bulunmuş, Osmanlının son dönemlerinde İttihat ve Terakkicilerin zulmüne maruz kalmıştır. Ziya Gökalp gibi materyalist, laik zihniyetlilere sürekli muhalefet edip reddiyeler yazmış, Cumhuriyet’in keskin muhaliflerinden olmuştur. Ahmed El Hasi, 1866 yılında Diyarbakır-Lice’ye bağlı Hezan Nahiyesinin Has Köyünde dünyaya gelmiştir. Osmanlı döneminde kimi dini hizmetlerde bulunan Ahmed El Hasi, Lice Müftülüğünde iki yılı aşkın bir süre hizmet ettikten sonra Hilafetin kaldırılıp Cumhuriyetin kurulması sebebiyle görevinden istifa eder.  Kendisine “Neden istifa ediyorsun?” diye sorulduğunda, “Şimdiye kadar bulunduğum makamda hâkim Kur’an idi. Şu andan itibaren Kur’an memur oldu. Ben ondan başkası ile hükmedemem” der. 

1965: Gambiya İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Batı Afrika'da bir ülke olan ve aynı zamanda Afrika'nın en küçük ülkesi olan Gambiya 9 ve 10. yüzyıllarda Müslüman Tüccarlar aracılığıyla İslam ile tanışır. Zaten Gambiya ile ilgili ilk kayıtlar bu müslüman tüccarlar tarafından tutulmuştur. 11. ve 12. yüzyıllarda o zamanın yöneticileri İslam'ı kabul ettiler. On yedinci yüzyılın sonlarında ve on sekizinci yüzyıl boyunca İngiltere ve Fransa arasında Senegal ve Gambiya nehirlerinin bölgelerinde siyasi ve ticari üstünlük açısından çekişmesi başlayıp devam etti. Bunun neticesinde Gambiya 1843'den sonra İngiliz kolonisi haline geldi. Gambiyalılar 1965 de bağımsızlıklarını kazandılar

1967: Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşüldü; 35.000 köyden 15.000'inde hiç okul olmadığı açıklandı.

1997: Tansu Çiller TEDAŞ ve TOFAŞ soruşturmalarından aklandı. Refah Partisi milletvekilleri Tansu Çiller'in aklanmasından yana oy kullandılar.

2008: Türkiye, 17 Şubatta Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.

2011: İkinci Ergenekon Davası'nın 103'üncü duruşmasında eski Başbakan Bülent Ecevit'e Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan tedavinin o tarihteki hastalığı ve yaşı ile uyumlu olup olmadığı konusundaki Adli Tıp Kurumu raporu mahkemeye ulaştı. Mahkemenin daha önceki talebiyle gelen rapora göre Ecevit'e kaburga kırığından dolayı doğru tedavi yapılmakla beraber yakalandığı Parkinson hastalığından dolayı eksik tedavi uygulandığı belirtildi. Hemen hatırlatalım, Ecevit'e eksik tedavi uygulandığı dönemde Ergenekon'un en üst düzey yöneticisi olmak suçlamasıyla tutuklanan Mehmet Haberal Ecevit'in doktoruydu.

2011: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel Hasdal Cezaevi'nde Balyoz davası kapsamında tutuklanan 24'ü general ve amiral toplam 102 muvazzaf subayı ziyaret ettiler. Necdet Özel hariç aynı kadro, hatırlanacağı üzere 2011 Temmuzunda topluca istifa etmişlerdi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir