• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1459: Akşemseddin vefat etti. Saçının ve sakalının ak olması ve beyaz elbiseler giymesinden dolayı Akşeyh veya Akşemseddin adlarıyla meşhur olan Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli’nin müridi ve Fatih Sultan Mehmet’in hocalarındandır.

1644: Şeyh Yahya Efendi vefat etti. Yahya Efendi Hicri 900, Miladi 1495 yılında babası Şamlı Ömer Efendi Trabzon kadısı olarak görev yapmakta iken Trabzon’da doğmuştur. Bu tarihte Yavuz Sultan Selim’de Trabzon’da vali olarak bulunmakta idi. Oğlu Kanuni Sultan Süleyman da Yahya Efendi’nin doğduğu hafta Trabzon’da dünyaya gelmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın sütü az olduğundan,  Yahya Efendi’nin annesi Sultan Süleyman’a da oğlu Yahya Efendiyle beraber süt vermiş ve onun süt annesi olmuştur. Böylece Yahya Efendi de meşhur Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi olmuştur. Şeyh Yahya Efendi, ilim ve zühd yolunda ilerlemişti. Gün gelmiş, süt kardeşi Kanuni Sultan Süleyman padişah olmuştu. Ancak Kanuni Sultan Süleyman, eşi Hürrem Sultan ile Sadrazam ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa’nın telkin ve teşvikleri sonucu kendisine isyan ederek taht mücadelesine girecek iddiasıyla büyük oğlu olan Şehzade Mustafa’yı boğdurttu. Şehzade Mustafa'nın annesi Gülbahar Hatunu da saraydan kovdu. Bu zulme tüm ülke ters tepki göstermiş ve padişahı kınamıştı. Şeyh Yahya Efendi de bir mektupla tepkisini dile getirmiş ve öldürttüğü oğlu Mustafa'nın annesi Gülbahar Hatunu tekrar saraya almasını istedi. Bu hareketi Kanuni tarafından cüret ve saygısızlık telakki edilen Yahya Efendi evvela müderrislikten azledilmiş sonra da günlük 50 akçe ücret ile emekli edilmiştir. Şeyh Yahya Efendi emekli olunca Beşiktaş’taki evi ve mescidinde inzivaya çekilmiş ve böylece bütün ömrünü bu dergâhta ilim öğretmeye, tefekkür ve zikirle geçirmeye başlamıştır.

1920: Balıkesir-Biga yöresinde Anzavur Ahmet Ayaklanması başladı.

1925: Tayyare Cemiyeti bugünkü adıyla Türk Hava Kurumu kuruldu.

1949: İlkokulların dördüncü ve beşinci sınıflarında din dersi okutulmaya başlandı.

1950: Yeni Seçim Kanunu ikinci defa görüşülerek kabul edildi. Böylelikle gizli oy ve açık tasnif esaslarını getiren çoğunluk sistemine dayalı seçimler başladı. Milli Şef İsmet döneminde oylar açık verilir ama gizli tasnif edilirdi. CHP'nin gadrine uğramaktan korkan halk zaten başka parti de olmayınca açık oy vermek zorunda olduğundan CHP'ye oy verirdi. Sonra açıktan verilen oylar gizlice tasnif edilirdi. Bunun adı da demokrasi idi.

1959: Fidel Castro,  Batista'nın 1 Ocak'ta başkanlıktan uzaklaştırılmasının ardından Küba devlet başkanı oldu.

1976: Lübnan'ın başkenti Beyrut Türk Büyükelçiliği'nde görevli Başkatip Oktar Cirit, Beyrut'ta öldürüldü Oktar Cirit'e yapılan saldırıyı Gizli Ermeni Kurtuluş Ordusu üstlendi.

1981: Genelkurmay Sıkıyönetim Askeri Hizmetler Koordinasyonu Başkanlığı bir bildiri yayımlayarak aralarında Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay'ın da bulunduğu 45 kişinin 19 Mart tarihine kadar yurda dönmeleri çağrısında bulundu.

1984: Lübnan’ın önemli alimlerinden Şeyh Rağıb Harb şehid edildi.

1992: Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Abbas Musavi şehid edildi ve yerine Hasan Nasrallah seçildi. Şehid Ragıb Harb’ın şehadetinin 8. yıldönümü münasebetiyle Cebşid Kasabasında 16 Şubat 1992 günü tertiplenen anma merasiminde İsrail aleyhine yaptığı sert konuşmasını tamamlayıp dönerken katil ve lain İsraillilerin helikopterden fırlattıkları roket saldırısında arabası isabet alarak, eşi ve 5 yaşındaki oğlu Hüseyin’le birlikte şehadet şerbetini içti.

2010: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından bugün evinde ve makamında yaklaşık 6 saat süren aramanın ardından gözaltına alındı.

2012 : Moro Müslümanları, Filipinler yönetimi ile barışın sağlanması noktasında anlaşmaya vardı. Anlaşma neticesinde Moro İslamî Kurtuluş Cephesi Direnişçileri eylemlerini, Filipin Ordusu ise operasyonlarını durdurma kararı aldı.

2018: Silivri Cezaevi'nde 1 yıldır tutuklu bulunan Alman "Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Merkel'in görüşmesinden 1 gün sonra serbest bırakıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir