• DOLAR 32.56
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2442.252
  • ...
 Mursi`nin Çin Ziyareti `Tarihi ve Önemli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Göreve geldikten sonra Arap ülkeleri dışındaki ilk ziyaretini Çin`e yapacak Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin ziyaret amacının Suriye sorununu görüşmek ve ülkesine Çin`den yatırım çekmek olduğu açıklandı.

Ziyaret Mısır için "tarihi ve önemli" olarak görülüyor. Mursi`nin sözcüsü Yaser Ali, ziyaret öncesi düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mursi`nin Çin ziyaretinin önemli amaçlarından birinin Beşşar Esed rejimine Rusya ile birlikte destek veren Çin ile Suriye sorununu istişare etmek olduğu belirtti.

Suriye yönetimine destek veren Çin ve Rusya daha önce iki kez Esed rejimine karşı gündeme getirilen BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti. Çin, Rusya`dan farklı olarak Suriye muhalefetiyle de temaslarda bulunuyor. Çin ve Rusya, Libya`ya NATO`nun hava hareketi kararına çekimser kalarak yaptığı hatayı Suriye`de tekrarlamak istemiyor ve öteden beri Suriye`ye her türlü müdahale ve yaptırımlara karşı çıkıyor. Suriye, Orta Doğu ülkeleri arasında Çin için büyük stratejik konumda bulunuyor. Davetlisi olarak geleceği Pekin`de Cumhurbaşkanı Hu Jintao tarafından askeri törenle karşılanacak Mursi`nin ziyareti 3 gün sürecek. Görüşmelerde Filistin sorununun da ele alınması bekleniyor.

Ziyaretin diğer bir amacının da ekonomik alanda Çin`den destek ve işbirliği aramak ve Çin yatırımlarını ülkelerine çekmek olduğunu söyleyen Ali, Mısır`ın Çin`in Afrika`ya yönelik ihracatında köprü olabileceğini ifade etti.

Ali ayrıca, ziyaret sırasında Pekin yönetimine, Mursi`nin Suudi Arabistan`da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi`nde önerdiği Suriye sorununun barışçıl çözümü için Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye ile işbirliğini yoğunlaştırması mesajının da verileceğini dile getirdi.

Yarın başlayacak resmi bir ziyaretle ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin hükümetinin bu temaslara büyük önem verdiğini ve ziyaret sırasında bir dizi işbirliği anlaşmasının imzalanacağını duyurmuştu. Bakanlık, dünya düzeninde yeni değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, Mursi`nin ziyaretinin Çin-Mısır ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtmişti.
Mısır, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi diplomatik ilişki kuran ilk Arap ve Afrika ülkesi konumunda yer alıyor.

TİCARET AÇIĞI MISIR`I ENDİŞELENDİRİYOR

Fiyat avantajı nedeniyle Çin malları Mısır pazarını istila etmiş durumda. Mısır`ın Çin`e karşı büyük ticaret açığı bulunuyor ve bu durum Kahire yönetimini rahatsız ediyor. Mursi`ye bakanlar ve kalabalık bir işadamı topluluğu da eşlik edecek ve ziyarette Çin`den ticaret açığının kapatılması için Mısır`a yatırım yapması ve Çinli turist sayısının artırılması istenecek. Mursi ayrıca Mısır-Çin İş Forumu`nun da açılışını yapacak.

2009 yılında Çin`den Mısır`a yapılan ihracat 3,59 milyar dolarken, Mısır`ın Çin`e ihracatı ise sadece 752 milyon dolar gerçekleşti.

MISIR, YENİ DÖNEMDE DAHA ÇOK DÜNYAYA AÇILACAK

Arap Baharı sonucu devrilen Hüsnü Mübarek`in ardından Mısır`ın daha açık politikalar benimsediği ifade ediliyor. Mısır`ın temel ekonomik ve ticari ortağı ABD`den başka Çin, Rusya, Hindistan, Türkiye ve hatta İran ile bile ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediği belirtiliyor. Bu bağlamda Çin, her ne kadar önceden Mübarek rejimini desteklese de, yeni Mısır için ekonomik ve ticari gelişim adına en önemli ülke konumunda bulunuyor. Mısırlı yetkililer, ülkedeki geçici güvenlik durumu rağmen, Mısır`ın birçok cazip yatırım fırsatları olduğunu ve bunun Çin için fırsat oluşturduğunu belirtiyor.
Mısır, altyapıyı arttırıp, işgücü becerilerini geliştirerek, daha fazla yabancı yatırımları ülkesine çekmek istiyor.
Resmi verilere göre 2 binden fazla Çinli işletmenin 50`den fazla Afrika ülkesinde yatırımı bulunuyor. Çin bunun için 20 milyar dolar pompalamıştı.

Çin hükümeti, her yıl Afrika ülkeleriyle karşılıklı yarar çerçevesinde ekonomik ilişkileri geliştirilmesi için Çin Afrika İşbirliği Forum`u düzenliyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir