• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...
İBB,  +16 tiyatrolara neden engel olmadı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdusselam Güneş / Doğruhaber

Buna tepki gösteren Yönetmen Kenan Korkmaz “Demek ki sadece rant değişikliği olmuş, pastayı yiyenler el değiştirmiş” dedi

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin gündemine düşen ve laikçi-solcu kesimin tiyatro elden gidiyor yaygaralarını kopardıkları İstanbul Şehir Tiyatroları’nda repertuar kurulunun değişmesinde beklenen olmadı. Geçtiğimiz yılki repertuarda yer alan +16 “Günlük Müstehcen Sırlar” adlı tiyatro oyunu 2012-2013 sezonunda da gösterime girecek. Müslüman şair ve yazarların oyunlarına geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yer verilmedi. +16 tiyatro olur mu demeyin? İBB’ye bağlı Şehir Tiyatroları`nda gösterilen tüm tepkilere ve yapılan bütün çağırılara rağmen +16 tiyatro oyunları bu yıl da oynatılacak.

ŞEHİR TİYATROLARI AYNI TAS AYNI HAMAM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda geçen sezon patlak veren yönetmelik krizinin ardından göreve gelen yeni sanat yönetimi 2012-2013 sezonun oyunlarını belirledi.

Yönetmeliğin değişmesine tepki olarak istifa eden Ayşenil Şamlioğlu dönemi oyunlarının bu sezon da oynanacağı ortaya çıktı. Çok tartışılan +16 diye afişleri olan ‘Günlük Müstehcen Sırlar’ da bu sezonda yine yer alacak. İBB’nin İstanbul Şehir Tiyatroları’nda repertuar kurulunun değiştirmesi ile ilgi aldığı karar kamuoyu tarafından çok olumlu bulunmuş ancak laikçi-solcu kesimin tepkilerine neden olmuştu. Bu adımdan sonra bu Şehir Tiyatrolarında Müslüman şair ve yazarların da eserlerine yer verilmesi beklenirken hiçbir değişiklik olmadı.

İBB, KENDİSİNE DESTEK VERENLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Yapılan yönetmelik değişikliğine rağmen Şehir Tiyatrolarında hiçbir şeyin değişmemesinin üzüntü verici olduğunu söyleyen Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, “Bu yanlıştan dönülerek bir açıklama yapılmasını bekliyorum” dedi.

Halkın kendilerine güç sağladığı insanların yanlış adımlar atıp yanlış uygulamalara izin vermesinin kendilerine destek veren insanların ümitlerini boşa çıkartacağını ve hayal kırıklığına sebep olacağına dikkat çeken Fidan,  “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İBB Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen’den bu konuda kamuoyunu tatmin edecek ciddi bir açıklama, açıklamanın ardından ciddi bir uygulama bekliyoruz. Bu uygulama Kadir Topbaş’ı oylarıyla o makama getiren ve desteklerini devam ettiren insanları tatmin edecek nitelikte olmalıdır” diye konuştu.

GÖSTERİLEN TEPKİLER YETERLİ DEĞİL

Hiçbir şeyin değişmemesini üzüntüyle karşıladığını ifade eden Yönetmen Kenan Korkmaz,  “Demek ki sadece rant değişikliği olmuş, pastayı yiyenler el değiştirmiş. Müslüman halkımızın beklentilerini karşılayan hiçbir adım atılmamıştır” dedi.  Ayrıca bu tür önemli konularda gösterilmesi gereken hassasiyetin ve tepkinin yeterli olmamasından dolayı aynı şeylerin devam ettiğini belirten Korkmaz, “Bu noktada hassasiyet göstermesi gereken medya kuruluşları, üzerine düşeni yapmadı. Bu konuda hassasiyet göstermesi gereken muhafazakar sanat camiası, diğerleri gibi yürüyüş yapmazsa olacağı budur. Dolayısıyla onlar da ‘bize tepki gösteren kimse yok, biz pastayı yemeye devam edelim’ diyorlar. Bundan rahatsız olan herkes rahatsızlığını kapalı yerlerde dile getirmekle kalmamalı. Medya aracılığıyla tepkisini gösterip Başbakan’a kadar bunu dile getirip tepkisini göstermelidir. Böyle yapılırsa iyiye doğru bir adım atılabilir. Yoksa tiyatro diye +16 oyunları sergilemeye devam edecekler”  ifadelerini kullandı.

SİSTEMİMİZ AYNEN SÜRÜYOR!

Bir gazeteye demeç veren Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin de yeni dönemde hiçbir şeyin değişmediğini şu şekilde açıklıyor: “Hiçbir müdahaleyle karşılaşmadım. Sistemimiz aynen sürüyor.  Daire başkanımız Abdurrahman Şen’in bu konudaki genel tavrını biliyorum. Buraya müdahil değil. Amacı burayı daha iyi organize etmek, düzenlemek, çalışma düzeninin önünü açmak ve buna belediyenin katkısını daha da yoğunlaştırmak. Ben bunun Kadir Bey’de de yansımasının böyle olduğunu düşünüyorum.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir