• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Telefon Dinlemelerine Onay Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 ANKARA - Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesi`nin 5271 sayılı CMK`nın135. maddesinin 5353 sayılı yasanın 17. maddesiyle değiştirilen 1 ve 3. fıkralarının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine açtığı dava sonuçlandı.

Hakim veya savcı kararıyla telefon dinlemelerine izin veren söz konusu fıkraları esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, dinlemelerin Anayasa`ya aykırı olmadığına karar vererek iptal istemini reddetti.

İptali istenen 1 ve 3. Fıkralar:
1. Fıkra: Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Cumhuriyet savcısı kararını derhâl hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir. Sürenin dolması veya hâkim tarafından aksine karar verilmesi halinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhâl kaldırılır.

3. Fıkra: Birinci fıkra hükmüne göre verilen kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu, tedbirin türü, kapsamı ve süresi belirtilir. Tedbir kararı en çok üç ay için verilebilir; bu süre, bir defa daha uzatılabilir. Ancak, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, hâkim bir aydan fazla olmamak üzere sürenin müteaddit defalar uzatılmasına karar verebilir.

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir