• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Ramazan Ayında Kazanılan Kazanımlar Korumalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Kur`an-ı Kerimle şereflenip ve aydınlandığımız İtikadi, ameli ve pratikte her türlü bozukluk, yozlaşma ve çürümeye karşı duygularımızı nefsimizi daha çok arındırma ve kişiliğimizi olumlu yönde daha çok geliştirme ve kamil yapma ayı olan Ramazan sona eriyor. Ramazan`ın bitimiyle Ramazandan sonrada bu kazanımların devam edilmesi gerektiğini belirten İslam alimleri, amellerin sürekli devam etmesi gerektiğine dikkat çektiler.

 

Ramazan`dan sonrada ibadetlerin sürekli olmasını gerektiğini İLKHA`yla paylaşan Diyarbakır Darul`ul İlim Derneği Genel Başkanı Mehmet Özer hoca, Ramazan ayında bir takım kazanımları elde edildiğini belirterek, bu ibadetlerin ve hayırlı olan davranışların Ramazan`dan sonrada devam edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

Ramazan Ayında Maddi ve Manevi Olarak Allah ile Olan Bağımızı Kuvvetlendirdik

Özer hoca, Ramazan ayında Müslümanların vakitlerine hakim olduklarını vakitlerini kontrol altına aldıklarını belirterek, şöyle dedi: \"Bu ayda irademize sahip çıkarak, helal olan her şeyden gün boyu kendimizi men ettik. Biz buna iradeye sahip çıkma diyoruz. Allah`a olan bağlılığımızı, İbadi olarak gece namazlarımızı artırarak, teravihleri kılarak ve mümkün mertebe namazlarımızı cemaatle kılarak, bu ayda daha fazla ibadet yaptık., maddi olarak ta zekat, fıtır, ve sadaka vererek, pekiştirip kuvvetlendirdik ve çok kazanımlarımız oldu.\"

 

Müslümanların, Kur`an ayında, Kur`an-ı Kerim`i düzenli ve sistemli bir şekilde okumaya çalışarak Allah`ın rızasını kazanmaya çalıştıklarını söyleyen Özer hoca, bu ayda Müslümanların daha fazla günahlarda sakınmaya çalıştığını ifade etti.

 

Nefesimiz, Canımız ve Aklımız Olduğu Müddetçe Rabbimize İbadet Edilmelidir

Ramazan`da sonra ne olacak diye sorduğumuzda, Özer hoca daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: \"İslam bir kredi notu sistemi değil ki not hanesini doldurduktan sonra onu istediğin gibi harcamaya serbest olsun. Yani bir ayda çok amel edeceksin, bayramla beraber ondan sonraki gün ve aylarda tekrar günah işleyebilirsin anlayışı İslami bir anlayış olmadığı için bu dinin mensubu olan Müslümanlara da yakışan bir anlayış değildir. Ayeti kerimede Allah: Müslümanlara, `Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et` diye buyuruyor. Allah bu ayet ile biz Müslümanlara şu mesajı veriyor: Nefesimiz, canımız ve aklımız olduğu müddetçe Rabbimize ibadet etmek mecburiyetindeyiz.\"

Müflis Tüccar Olmamaya Dikkat Etmeliyiz

Ramazan öncesi, yarıda bırakılan günahların Ramazan ayının bitimiyle bayramla birlikte devam ettiğinin altını çizen Darul İlim Genel Başkanı Mehmet Özer, bu anlayışın bir kayıp olduğunu belirtti. Özer hoca bu tespitini şu örnekle açıkladı: \"Bunu şuna benzetebiliriz: Çok iyi bir ticaret ve çok iyi bir alışveriş yapıyoruz, sonuçta çok iyi kazanıyoruz. Bütün bu kazandıklarımızı beli bir süreden sonra bu sermayemizi ve kârımızı çarçur ediyoruz. İşte bu durum o müflis tüccarın haline benziyor. Bu anlamda Müslümanların Ramazan ayında kazandığı kazanımları korumalıdır. Bu ayda bir yumuşaklık olduğu için, açlık ve susuzlukla nefsin o serkeşliği kırıldığı için Belki Ramazan`da daha fazla ibadet etmemiz gerekir. Bu durum Ramazan ayına has bir durumdur.\"

 

Müminin Hayatı Yarına, Ahiret Gününe Endekslidir

Ramazandan sonra kazanılan kazanımları korumak şartıyla ölüm gelinceye kadar Allah`a ibadet edilmesi gerektiğine vurgu yapan, Özer hoca, `Ey iman edenler, Allah`tan korkun, herkes yarın için neyi takdim ettiğine baksın. Hiç şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır` ayetini hatırlatarak, Allah`ın bu ayeti kerime ile, \"Kendinize, nefsinize, amelinize bakın, yarınınıza nasıl güveniyorsunuz? Demek müminin hayatı yarına, ahiret gününe endekslidir, oraya ne göndermiş ise odur\" mesajının verilmek istediğini belirtti.

 

`Amellerin en hayırlısı az da olan devamlı olandır` hadisini de hatırlatan Özer hoca, bir Müslüman kalkıp bir gecede yüz rekat namaz kılar, bin tesbihat çeker veya bir seferde Kur`anı Kerim`i bitirir, ama ondan sonraki günlerde bu işin devamı yoksa bu amelin pek fazla bir anlamının olmadığına dikkat çekerek, Ramazan dışında da Allah`a karşı olan şükrün ifadesi olarak ibadetlere devam edilmesi gerekir dedi.

Ramazan Bitti Ama Ramazanımız Bitmez

Özer hoca sonuç olarak şu tavsiyelerde bulunarak: \"Biz Ramazan ayında düzenli olarak Kur`an-ı Kerim`i okumayı öğrendik. Bu güzel amelimizi Ramazandan sonra da günde bir hizb yani beş sayfa olsa bile devam ettirmeye çalışalım. Ramazanda cemaatle kıldığımız namazlarımızı, Ramazandan sonra muhakkak cemaatle kılmaya devam etmeliyiz. Ramazandan sonra esnafın, tüccarın, memurun, işçinin bir kulağı ezandan olması lazımdır. Mümkün mertebe kazandığımız kazanımlarımızı muhafaza etmeye çalışmalıyız. Sünnet ibadetlerimize çok çok dikkat etmemiz gerekir. Ramazandan terk ettiğimiz kötü ve İslami olmayan alışkanlıklarımızda geri dönmemiz gerekir. Ramazan bitti ama Ramazanımız bitmez. Belki Ramazan oruç manasıyla bitter ama Ramazani olan hayatımız devam edecektir. Bu şekilde olursa inşallah Ramazan`dan istifade etmemiz daha çok güzel olacaktır ve bu yaşantımızı ömrümüzün sonuna kadar devam etmemiz gerekir\" dedi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir