• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...
Tacikistan ir uyuşturucu devleti haline geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber –Dış haberler servisi- Riyad Makaev

Frankfurter Rundschau "Alman Sesi” radyosunun belirttiğine göre, uyuşturucu Afgan Kunduz eyaletinden Bundswehr askeri birliğin insan ticareti ve kaçakçılığı konusunda sorumlu olduğu bölgeden yapılmaktadır.


BM tahminlerine göre, her yıl Afganistan`dan Tacikistan`a ortalama 80 ton eroin ve 20 ton afyon gönderiliyor. Sonra, Tacikistan`dan Avrupa`ya ve Rusya`ya dağatılıyor. Uyuşturucu kaçakçıları için ana transit bölgesi Afgan eyaleti Kunduz ve Tacikistan`ın Gorno- Badakhshan Özerk bölgesidir. Bu da Afganistan`da bulunan Alman Bundeswehr askeri birliğin sorumlu altında olan bölge de bulunmaktadır.

Duşanbe ve sınır bölgelerindeki uyuşturucu lordları elde ettikleri servetleri için birilerine teşekkür etmek isteseler, ilk teşekkürü hak edenler bölgedeki kaçakçılık ve insan ticaretini senelerce kontrol eden ve takip eden Alman Bundeswehr Askeri birliğine etmeliler. Nitekim Afganistan işgalinden hemen sonra, ilk günlerinden beri, Berlin bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Bundeswehr Askeri birliği, özellikle uyuşturucu kaçakçılığına bakmaktadır.

Altı yıl önce, Kunduz eyaletinde görev yapan Alman polisi şöyle tepki vermişti: "Bizler en önemli kilit noktalarında bile kontrol etmiyoruz.” Alman Bundeswehr Askeri birliği, "Uyuşturucuyla Mücadele görevimiz değil,” diyerek kendilerini savunuyorlar.

Bu arada, Afganistan`dan uyuşturucu kaçakçılığı özgürce geliştirmektedir. Komşu Tacikistan ise adeta bir uyuşturucu devleti haline geldi. Tacikistan`daki Panj nehrindeki bir adada ikibin metre karelik bir Pazar kuran Tacikler ve sınır bölgesine yakın oturan Afganlar uyuşturucu ve silah satıyorlar. Bu pazar, Rusya`dan gelen uyuşturucu kaçakçıların ve silah satıcıları için bir geçiş noktası oldu. Pazar, "El Kaide", "Taliban" ve burada iş yapan yasadışı silah tüccarlarının, iş yerine dönüştü. Bu adayı gezdikten sonra bir açıklama yapan Afgan gazeteci: "Ada`da Uyuşturucuyla silah tekası yapılmaktadır,” diyor.

Ancak, çoğu uyuşturucu trafiği ABD`nin parasıyla inşa edilen köprü üzerinden Kunduz eyaletinden Tacikistan`a taşınmaktadır. Ve tekrar aynı komyonlar, geri gelirken çoğu zaman Afganistan`da konuşlu NATO birliklerine mal taşımaktadırlar.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir