• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
Kemalizm ve Apoizm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İmam Humeyninin terennümüyle ümmetin yetimleri olan Kürtlerin sosyo-politik tahlilini yapmak doğru tavır almayı ve bu süreci iyi tasavvur etmeyi gerektirir. Şüphesiz ki Kürtlerin özgür savunmasını dile getirirken yalnızca etik estetik politik ekonomik realiteleri tartışmak Kürt sorununu kanayan bir yara olarak bırakacaktır. Ve Kürtlerin Araplardan sonra İslamiyeti kabul eden ilk kavimlerden biri olmaları İslam`ın öğretilerinden beri bırakılmayacak bir sorun olarak gündeme gelmelidir. Çünkü Kürtler İslam davasının muazzam bir halkasını oluşturmuş İslam`ın izzeti için bedel ödemiş ve fedakarlık göstermiş bir kavimdir. Bundan dolayıdır ki Marksistler gibi çözümü ekonomide Liberaller gibi düşünce özgürlüğü ve birey haklarında anarşistler gibi terörün felsefesiyle sistemn gücünü yıkmada değil İslamın ölümsüz mesajını onun ruhunu ve nurunu yaşamak çözüme hemhal etmekle selamete kavuşacaktır.

Sorunu Tanımlamak

Şüphesiz ki kürt sorunu tanımlamak islami bir dilin varlığıyla mümkündür. Bu dile aşina olmayan birey yada topluluk akli selim bir çözüm getiremeyecek kavramların kargaşasında zihinsel bunalımlar yaşayacaktır. İşte bu noktada zihinlerin dumura uğradığı bu zamanda kuranın diriltici sesiyle u soruna bir nefes verilmelidir. Ve sorunu tanımlarken şu iki yaklaşım müslüman kürt halkının çözümsüzlüğünü derinleştirmektedir.

1) Sorunu yalnızca devletin kuruluş felsefesiyle tahlil etmek (Kemalizm)

2) Etnik bir sorun olarak tanımlamak (Apoizm)

Kemalizm

Kan ile yapılan inkılaplar daha sağlam olur kansız inkılap ebedileştirilemez. (Mustafa Kemal) sözünü şiar edinip cumhuriyet tarihi diye adlandırılan zaman kesitinde kan ve kin ile beslenen bir militarist fikirdir Kemalizm. Birinci politikası İslam`a düşmanlık olan bu fikir,Kkur`an`a düşmanlık yaptığı, İslami neşriyatlarını yasakladığı, ezanı türkçeleştirdiği, alimleri astığı ya da zindanlara doldurduğu bilinen bir vakıadır. Özellikle bu politikayı İslami değerleri muhafaza edildiği Kürdistan`da daha zorlu bir süreç olarak gözlemlemekteyiz. Bölge insanı ve İslami hasassiyetle birbirleriyle kenetlenmiş iki unsur gibidir. Medrese ekseninde sosyal hayat şekillenmekte hatta hukuksal sorunlar dahi medrese alimlerince çözülmekteydi. Cumhuriyetin ilanından sonrada bu tablo daha tedbiri ve temk inli bir şekilde sürdürülmüşür. vE bugün KÜrdistan`da yapılan Peygamberi anma programlarına yüzbinlerin katılımı zalimlerin Kürt milletinin asimilasyonunda başarılı olamadıklarını görmekteyiz.

Ayrıca Kemalizmin Van Özalp`taki 33 Kurşun eylemini , Zilan katliamını ki Zilan`da torbalara diri diri dikilen yüz kadar Kürt halkını Ağrı isyanını bastırmak için yapılan hava saldırılarını Şeyh Şaid kıyamını bahane ederek Müslüman Kürt halkı kıyımını da unutmamamız gerekir.

Kemalzmin ikinci politakası ise Türk Tarih Tezi ve Güneş Dil Teorisi gereği Türkiye coğrafyasında yaşayanların dört bin yıldır türkler olduğunu tezini savunup Kürtleri dağ türkleri olarak adlandırıp farklı bir dil ve kültürü asimile etmesidir.

Apoizm

Marksist ve Leninist bir ekol üzerine kurulanPkk (Apoizm) dini toplumu eleştiren bir afyon olarak telekki etmiş büyük savaşını Kürtlerin İslam-i değerlerine ve müslüman fertlerine yönelik gerçekleştirmiştir. Bu ekole göre İslam Kürtlerin tarih boyunca devlet kuramayışının yegane sebebidir. Kılıçların gölgesinde zorla iman ettiklerini iddia eden bu gürüh bağımsızlıklarını ancak dinsiz bir milletin varlığıyla kazanacaklarını düşünmüşlerdir. Bundan dolayıdır ki kuruluşlarından itibaren dine savaş açmış ahlaki ve manevi değerleri hiçe saymışlardır. Kırsal alanda gerillanın köy köy dolaşarak arapça okuyan medreselerde ilim tahsil eden kuran dersi tedris edenler tehdit edilmiş bu vahşi saldırılar yüzünden islami yapı sekteye uğramıştır. İslamın ölümsüz mesajını eğilmeden bükülmeden haykıran alimlerde bu vahşi saldırıların mağduriyetlerini yaşamışlardır. Yüzüne ve gözüne naylon damlatılan molla ali el bahadır. Ailesi ile birlikte hunharca şehid edilen fahri imam Ali, Bingöl Törek Köyünde cami medresesinde okuyan Ziya ve Süleyman ve Molla Abdurrahman Molla Ramazan Molla Zeki Molla Cüneyt Molla Kutbettin Mola Tacettin Molla Hamdullah şehadete şahid olup şehitler kervanına giren azizlerimizdir.

Sonuç (Çözümün İslami Temelleri)

Ümmet herşeyin üstündedir.

Zulüm ile mücadelede islami hareket öncü olmalıdır.

Her dil allahın ayeti olarak görülmeli ırklar ve renkler islami temellerle yorumlanmalıdır.

Irkçı yazılar ve sloganlar kaldırılmalıdır.

Anadilde eğitim konusunda adım atılmalı.

Kürt medreselerinin inşası sağlanmalıdır.

Sorunu tanımlarken partisel çıkarlar gözetilmemelidir.

Şeyh Saidin iade-i itibarı verilmeli ve kıyamında haklılıklar aranmalıdır.

İslami STK`lar kürt sorununa dahil edilmelidir.

Zulümle hesaplaşmada toplumsal birlik sağlanmalı ve Kürdistanı`n İslami hareketleri bu vahdeti gündemde tutmalıdırlar.

YAKUB İSLAM

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir