• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Sakla Samanı Gelir Zamanı` Gerçek Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğu ve Orta Anadolu başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünde etkili olan kuraklık, samanı, `Yükte hafif, pahada ağır` bir ürün haline getirdi. Fiyatı neredeyse 3 kat artan saman, `Sakla samanı, gelir zamanı` atasözünü de haklı çıkardı.

Geçen yıl kilosu 15-20 kuruştan satılan saman, şu sıralar 50-55 kuruştan alıcı buluyor.

150 bin küçükbaş, 30 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Fethiye`de geçen yıla oranla üçe katlanan saman fiyatları, besicileri zora soktu. Kış aylarında yaşanan don olayları ve aşırı yağışlar, baharda da kuraklık nedeniyle buğday saplarının kısa ve cılız olması, saman sıkıntısını had safhaya çıkardı.

Sağmal inekler kesime gönderiliyor

Saman fiyatlarında spekülatif hareketler olduğunu söyleyen Fethiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, süt üreticisinin saman bulamayınca sağmal ineklerini kesime gönderdiğini belirtti ve acil önlem alınmasını istedi.

Saman beyaz altına dönüştü

Besici Mehmet Türkmen, samanın kilo bazında yemden daha pahalı hale geldiğini dile getirdi. Samanın beyaz altına dönüştüğünü anlatan Türkmen, "Maliyetler yükseliyor. Bu noktada tek çaremiz hayvanları elimizden çıkarmak. Bu durum gelecek yıl itibariyle ete ve süte yansır" diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir