• DOLAR 32.53
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2436.363
  • ...
Camiye Saldırdılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sri Lanka’da Müslümanları hedef alan olaylar çerçevesinde bir cami saldırıya uğradı. Aynı mekanda farklı bir olay sırasında da bir Müslüman kadına saldırıldı. Saldırılar, Tamil etnik grubunun çoğunluğu oluşturduğu ve uzun etnik çatışmaların yaşandığı; ülkenin doğu bölgesinde meydana geldi.

Sri Lanka hükümeti bundan önce 160 yabancı İslam davetçisinden, ikamet şartlarına muhalefet ettikleri gerekçesiyle ülkeyi terketmelerini talep etmişti.

Göç sorumlusu Bengladeş, Pakistan, Hindistan ve bazı Arap ülkelerinden olan bu davetçilerin ülkeye turist vizesiyle girdikleri için davetçi olarak çalışma haklarının olmadığını savundu. Bununla birlikte bazı vatandaşlardan, bu davetçilerin Sri Lanka toplumuna uymayan fikirleri yaydıkları yönünde şikayetler aldıklarını iddia etti.

Amerikan Foreign Affairs Dergisi, Sri Lanka’daki Müslümanlara Budistler taarafından zulmedildiğine ve kendilerine karşı şiddet ve hoşgörüsüzlükle muamele edildiğine dikkat çekmişti.

Geçen Eylül ayında 100 Budist rahip önderliğinde Sri Lankalılardan oluşan bir kalabalık, Sri Lanka’nın Anuradhapura Şehri’ndeki Müslüman mezarlığını yıkmıştı. Mezarlığa hücum eden kalabalık, ellerinde Sri Lanka’daki Budistler’e has altın sarısı-kırmızı renkli bayraklar sallıyordu.

Rahiplerden biri Müslümanları küçümsemek adına Müslümanların yeşil renkli bayraklarını ateşe verdi. Rahipler bu mezarlığın arsasının 2000 yıl önce Sri Lanka’da yaşayan ve sayıları 13 milyonu bulan Sinhalilere verildiğini ve ellerindeki kutsal saydıkları metinlere göre adanın tüm mülkiyet hakkının kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.

Budistlerin mezarlık saldırısı türünün ilk örneği değildi. Bir grup Budist rahip ve keşiş geçtiğimiz Nisan ayında Sri Lanka’nın ortasındaki Dambulla kentinde 2000 Budisti kalabalık bir gösteri için toplamayı başardı. Gösterici Budistler, Budistler için kutsal sayılan bir mekanda olduğu gerekçesiyle bir caminin kaldırılmasını talep etti.

Olayın üzerinden 48 saat geçmeden Sri Lanka hükümeti, Budistlerin talebine yanıt olarak caminin yıkılmasını emretti. Camiye saldırının düzenlendiği bugün tarihi bir gündü. Öyle ki kalabalığa önderlik eden rahipler o gün şöyle haykırdı: ‘Zafer, damarlarında Sinhali kanı dolaşan Sinhalileri sevenlerindir. Onlar ki Budistlerdir.’

Amerikan dergisi Sri Lanka’da sürekli şekilde ve hiçbir caydırıcı unsur söz konusu olmaksızın Budistler tarafından Müslümanlara yapılan zulmün bazı yönlerine dikkat çekti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir