• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
"Felaketlere maruz kalmamak için meteorolojiyi takip edin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde meteorolojik hadiselerin takibi yapılarak, elde edilen veriler kamuoyuyla paylaşılıyor. Buna göre, kamu ve özel kuruluşlar ile vatandaşların hava durumu hakkında bilgilendirilmesi sağlanıyor.

Müdürlüğün Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkilileri, her gün saat 11.00'de canlı yayın yaparak, diğer bölge müdürlükleriyle birlikte hava durumu hakkında bilgilendirme gerçekleştiriyorlar.

Yaptıkları çalışmalar hakkında İLKHA'ya bilgilendirmelerde bulunan Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Dursun Bozkurt, bütün insanları ilgilendiren atmosferle alakalı bilgileri vatandaşlara aktardıklarını söyledi.

Bozkurt, "Can ve mal kaybını engelleyecek şekilde hava seyrüseferinin gerçekleşmesi için havaalanlarımızda meteoroloji ofislerimiz var. Havacılık açısından ehemmiyet arz eden rüzgâr, basınç ve yağış bilgisi ile benzeri meteorolojik parametrelerin tahminini yapıp, güvenli bir uçuşun gerçekleşmesini sağlıyoruz. Meteorolojik parametre, özellikle tarımsal üretimde çiftçilerimiz açısından ehemmiyet arz ediyor. Bunların ölçümlenmesi ve tahminiyle ilgili çiftçilerimize yönelik bildirilme çalışması yürütüyoruz. Son dönemlerde iklimin değişmesiyle birlikte meydana gelen olağanüstü meteorolojik hadiseleri önceden takip ederek vatandaşlarımızın bilgilendirilmesini sağlıyoruz. İcabında can kayıplarının önlenmesi için çalışma yürütüyoruz. Elde ettiğimiz bilgileri tüm iletişim kanallarıyla vatandaşlarımıza duyurarak, önlem almalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

"Bütün sektörlere hizmet veriyoruz"

Atmosfer insanların bütününü ilgilendirdiği için bir nevi bütün kurumlara hizmet vermiş olduklarını dile getiren Bozkurt, şunları söyledi:

"İnşaatından tutun turizm, adalet, ulaştırma ve tarım sektörüne, aklınızın alabileceği bütün sektörlere hizmet veriyoruz. Mesela; herhangi bir adli vaka olduğu zaman burada meteorolojik parametreler etkilenmişse Adalet Bakanlığının talebi üzerine, bilgileri onlarla paylaşıyoruz. Örneğin; sis hadisesinin olduğu bir yerde ölümlü kaza meydana gelmişse bize, bunun olup olmadığını soruyorlar. Biz de o tarihte, saatte ve noktada meteorolojik hadisenin olup olmadığını adli makamlara bildiriyoruz. Denizcilikte Hazar Denizi'nden Atlas Okyanusu'na kadar meydana gelebilecek bütün meteorolojik hadiseleri vatandaşlarımıza bildiriyoruz. Seyrüsefer esnasında meydana gelebilecek yüksek dalga boyutlarını, fırtınaları, olağanüstü kuvvetli yağışları denizcilerimize bildiriyoruz. Balıkçılar ona göre denize açılıp, meteorolojik koşullara bağlı olarak avcılık yapabiliyorlar. Bunun dışındaki birçok sektörde hizmet veriyoruz."

"Dünya üzerindeki verileri anlık elde etmiş oluyoruz"

1954 yılından günümüze bütün meteorolojik verileri ellerinde tuttuklarını bildiren Bozkurt, "Şu an teknolojik altyapımızı tamamladık. Tahmin tutanaklarımız ve ölçüm parametrelerimiz oldukça gelişmiş seviyede. Bu konuda dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız. Tahminlerimizle bölgede lideriz. Avrupa'da ilk 3, dünyada ise ilk 10 içerisindeyiz. Radarlarımız var, uydu verilerini alabiliyoruz. 15 yıl önce otomatik gözlem istasyon sayımız 3-5 civarındayken şu an bin 576 otomatik gözlem istasyonumuz var. Türkiye'nin ilçelerinin tamamında, bazı önem arz eden köylerinde dahi otomatik gözlem istasyon ağımız var. Bunları anlık veriler şeklinde alabiliyoruz. Bunlar da tahminlerimize yansıyor. Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO), Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) ve Avrupa Uydu Sistemi üyesiyiz. Uluslararası teşkilatlara üye olarak hem bunlara ortak bir katkı sağlıyoruz hem de onlardan meteorolojik parametreleri alabiliyoruz. Biliyorsunuz, atmosferin sınırları yok. Uluslararası bir veri ağının söz konusu olması gerekiyor. Örneğin; Avrupa'nın herhangi bir yerindeki meteorolojik durumu bilmeden burası için tahmin üretemeyiz. Bu anlamda bütün dünya üzerindeki verileri anlık elde etmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yağışlarda çok önemli değişiklik söz konusu değil"

Bozkurt, atmosferin yapısı değişkenlik gösterdiği için meteorolojik parametrelerde bazı yıllar önemli farklılıklar olabildiğini vurgulayarak, "Bu, nihayetinde iklim değişikliğinin de beraberinde getirdiği sonuçlar. Yağışlarda da çok önemli bir değişiklik söz konusu değil fakat bunların periyotlarının kısalması söz konusudur. Mesela; bir aylık yağacak yağışlar bir günde yağacak şekilde gelmiş olabiliyor. Özellikle yerdeki ısınma ve yukarıdaki soğuk havanın etkisiyle bu tür şeyler oluşabiliyor. Bu anlamda bazı yıllarda yağış azlığı, bazı yıllar da yağış fazlalığı oluşabiliyor. Yağış azlığı, bizim bölgemizde fazla söz konusu değil. Yağışlar bu sene gayet iyi. Çiftçiler açısından çok ehemmiyetli bir şey. Tarımsal açıdan oldukça verimli bir yıl geçirdik. 1 Ekim 2018-31 Ocak 2019 tarihleri arasında oluşan yağışlar, son 10 yılın en fazla yağışları." şeklinde konuştu.

"Felaketlere maruz kalmamak için meteorolojiyi takip edin"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hortum oluşma ihtimalinin çok düşük olduğunu anlatan Bozkurt, şöyle konuştu: "Hortum ve benzeri olaylar, yerdeki ve yukarıdaki atmosferin sıcaklık farklılıklarından oluşuyor. Özellikle denize yakın alanlarda tehlikeli, çok daha büyük oluşabiliyor. Karasal bölgelerde olma olasılığı diğerlerine nispeten çok az. Yerde çok sıcak ve yukarıda da çok soğuk bir havanın meydana gelmesi lazım. Bunlar küçük çaplı hortumlar oluşturabilir. Bizim bölgede zaten hortum oluşmadı. Akdeniz Bölgesi'nde önceki yıllarda bu kadar hortum olmuyordu. Deniz suyu sıcaklığı fazla, yukarıdan da soğuk hava oluşunca bu tip şeyler zaman zaman meydana gelebiliyor. Tabi, bununla ilgili tedbir almamız lazım. Meteorolojinin bir sloganı var: Haberdar olun, hazırlıksız yakalanmayın. 'Meteorolojik parametrelerin oluşturduğu bir felakete maruz kalmamak için haberdar olun, meteorolojiyi takip edin ve tedbirlerinizi alın.' diyoruz."

"Karacadağ radar sahamızda toz taşınımına ilişkin veri ölçümleri yapılıyor"

Bölgede meydana gelen toz taşınımıyla ilgili olarak Bozkurt, "Biz, Karacadağ radar sahamıza bu yıl bir tane istasyon kurduk. Orada toz taşınımına ilişkin veri ölçümleri yapılıyor. Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da çöl tozları var. Oradaki tozların özellikle güneyli rüzgârların etkisiyle ülkemize taşınmasıyla meydana geliyor. Yağışların olacağı zamanda meydana geliyorsa tozlar, yağışlarla birleşerek çamur şeklinde yağıyor. Bununla ilgili toz tahminlerimizi yapıp, vatandaşlarımıza bilgi veriyoruz. Tarımsal açıdan baktığımız zaman toz taşınımının çok büyük bir zararı yok. Ulaşım açısından önemli zararı var. Öyle bir şey olduğunda vatandaşlar, o yağışlardan korunacak şekilde önlem alsınlar." dedi.

"Çiftçilerimizin cep telefonlarına meteorolojik uyarıları aktarıyoruz"

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün geliştirdiği uygulama dolayısıyla seyahatlerin daha güvenli şekilde yapılabildiğini sözlerine ekleyen Bozkurt, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak iklim çalışmalarını yürütüyoruz. Kutuptaki bilim ekibinin içerisinde meteoroloji personelimiz de bulunuyor. Oraya 2 tane otomatik gözlem istasyonu kurmuşuz, oradan anlık veri alabileceğiz. Vatandaşlarımız hem kara hem deniz hem de hava ulaşımıyla ilgili gidecekleri noktaları işaretledikleri zaman bu alanlar içerisinde meydana gelebilecek meteorolojik parametreleri görebiliyorlar. Aynı zamanda anlık hava durumunu, 5 günlük hava tahminini, maksimum ve minimum sıcaklıkları görüp buna göre planlamalarını yapabilirler. Uydu görüntülerimiz, radar görüntülerimiz var. Onlardan da faydalanabilirler. Ayrıca, bakanlığımızla Ziraat Odaları Birliği arasında yapılan protokol sayesinde bütün çiftçilerimizin cep telefonlarına meteorolojik uyarıları aktarıyoruz." ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman, Mustafa Daştan - İLKHA) 





















Bu haberler de ilginizi çekebilir