• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Katliamcı Blackwater`a Ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski adı Blackwater olan Amerikan güvenlik şirketi Academi LLC, silah kaçakçılığı ve silah satışında usülsüzlük yaptığı iddialarının görüldüğü davada 7 buçuk milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

ABD`nin Irak ve Afganistan operasyonlarında milyarlarca dolar değerinde ihaleler kazanmış olan şirket, 17 farklı alanda yasaları çiğnemekle suçlanıyordu.

BBC`nin haberine göre, şirketin Amerikan Adalet Bakanlığı ile ödeyeceği ceza konusunda vardığı anlaşma uzun süredir devam eden davayı sonlandırmış oluyor.

Yetkililerin yönelttiği suçlamalar arasında, yasadışı yollarla otomatik silahlara sahip olmak, yabancı hükümetlere izinsiz teçhizat satmak ve eğitim vermek yer alıyordu.
Sudan`a izinsiz uydu telefonu satışı ve yasadışı çelik yelek ihracı da Academi`nin dava dosyasında yer aldı.

Varılan anlaşma uyarınca şirket, ödediği parasal cezanın yanısıra denetim şartlarına uyması ve ihraç ürünlerine konan kısıtlamalara riayet etmesi karşılığında, hakkında açılan davanın kapanmasını sağlamış oldu.

Blackwater adıyla tanındığı Irak savaşı günlerinde şirketin bu ülkedeki faaliyetleri ve çalışanlarının sivil ölümleriyle ilişkili olduğu suçlamaları büyük tartışma yaratmıştı.

Geçen Ocak ayında ölen dört güvenlik görevlisinin aileleri ile şirket arasında uzun zamandır süregiden tazminat davası sonuçlandı, fakat varılan anlaşmaya ilişkin bir ayrıntı açıklanmadı.

bbc


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir