• DOLAR 32.557
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2427.115
  • ...
`Siyah` Yapınca Terörist, `Beyaz` Yapınca Psikopat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Amerika`nın önde gelen medya kuruluşlarının toplu cinayet eylemlerinden sonra katilin beyaz olması halinde `meczup`, tersi durumda ise `terörist` ifadesini tercih etmesi dikkat çekiyor. Eski asker Wade Michael Page`in gerçekleştirdiği katliamdaki ırkçı motivasyona rağmen hakkında `terörist` kelimesi kullanılmaktan kaçınıldı. Bu da akıllara, üç yıl önce Fort Hood kışlasında cinnet getirerek 13 askeri öldüren Nidal Malik Hasan olayını getirdi. Arap kökenli ABD `li asker Hasan, daha ortada hiçbir delil yokken etnik kimliğinden dolayı medyada `terörist` diye anılmıştı.

Wall Street Journal gazetesi, Hasan`ın ateş ederken Arapça konuşmasını terörist bir eylem olduğunun işareti olarak sunmuştu. Forbes dergisi ise blog yazarı Kyle Wingfield`ın Nidal`ın "Müslüman işi yaptığı" yorumunu yayınlamaktan çekinmemişti. Nidal Hasan`ın saldırısından birkaç gün sonra yapılan kamuoyu yoklamasında da Amerikalıların yüzde 60`ı olayın terörizm olduğuna inanırken kriminal bir eylem olarak görenlerin oranı yüzde 27 olmuştu. ABD Başkanı Barack Obama da, olay sonrası mesajlarında `terör` kelimesini kullanmadığı için Cumhuriyetçi Partililerin büyük eleştirilerine uğramıştı. Ancak, tıpkı Norveç`i kana bulayan Anders Breivik`in saldırısı sonrası olduğu gibi Sih mabedini kana bulayan Wade Michael Page`in saldırısından sonra da Amerikan medyasının `terörist` kelimesini kullanmaması "çifte standart" olarak nitelendiriliyor. Yine politik motivasyonla 2011 yılı Ocak ayında ABD Temsilciler Meclisi Arizona milletvekili Garbielle Giffords`un toplantısını basarak ağır yaralayan ve biri federal hakim diğeri çocuk 3 kişiyi öldüren Jared Lee Loughner adlı katil de, olaydan hemen sonra, `manyak` `psikopat` gibi ifadelerle sunulmuştu. Loughner`ın birçok fotoğrafı ortaya çıkmasına rağmen medyada sürekli olarak `psikopat izlenimi veren` bir fotoğrafının kullanılması dikkat çekmişti. ABD yasaları, sivillere ve sivil hedeflere yönelik politik motivasyonlu saldırıları terörizm olarak nitelendiriyor. Amerikalı insan hakları savunucusu ve medya yorumcusu Arsalan Iftikhar, CNN`de yaptığı yorumda bu çifte standarda tepki göstererek şöyle konuştu: "Bir düşünün, güzel bir pazar sabahı uyanıyorsunuz ve sakallı esmer bir adamın bir kiliseye saldırıp içindekileri öldürdüğü haberini duyuyorsunuz. Amerikalıların büyük çoğunluğu o anda bunu `terörist bir eylem` olarak nitelendirmekten kaçınır mıydı? Elbette ki hayır. Bir de şöyle düşünün; bir beyaz Amerikalı birtakım esmer ve sakallı adamları öldürüyor. Terörizm kelimesi aniden çok komplike bir hal alıyor."

Neo-Nazi terörü büyük tehdit

Wade Michael Page`ın, 9 milimetrelik tabancası ve yeterli miktarda şarjörüyle Sih mabedini kana bulamadan önce, `Sonsuz Nefret` ve `Duyarsızlığa Son` gibi beyaz ırkçısı `heavy metal` müzik gruplarında çaldığı da belirlendi. Kolundaki `11 Eylül` dövmesi dikkat çeken 40 yaşındaki Page`ın, daha önce ABD`nin en seçkin birliklerinde psikolojik harp eğitimi almış olması da tabloyu daha vahim hale getiriyor. Pentagon, Page`in askerde kaldığı 6 yıl boyunca hiç yurtdışı görev yapmadığını açıkladı. Page`ın ABD`de Neonazi ve beyaz ırkçısı çok sayıda grup ve eylemle ilişkisi belirlendi. Tıpkı Avrupa`da olduğu gibi ABD`de de beyaz ırkçısı Neonazi gruplarda patlama yaşanıyor. ABD`deki Neonazi grupların sayısı 2000 yılından beri yüzde 68 arttı. Halen ülkede 1018 beyaz ırkçısı nefret grubu aktif halde. Bunların önemli bir bölümünün, `bütün Müslümanları, Yahudileri ve siyahları öldürmekten" bahseden şiddet eğilimli gruplar olması ise endişeyi daha da artırıyor.

Zaman

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir