• DOLAR 32.549
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2443.224
  • ...
İİT: Myanmar`da Kıyım Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İslam İşbirliği Teşlikatı`nın (İİT) Rohingya (Arakan) Müslümanları için düzenlenen acil yürütme kurulu toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede alınacak tedbirler ve bundan sonra atılacak adımlar açıklandı.

Bildirgede uluslararası kabul edilmiş insan hakları, norm ve prensiplerine saygı duyulması, Myanmar`da Müslümanlara yönelik baskıların bölgesel ve küresel barışı tehdit ettiğine dikkat çekilirken, uluslararası yardım kuruluşları ile İİT`nin çabalarından övgü ile bahsedildi.

Myanmar hükümetinin destekleri ile sistematik insan hakları ihlallerinin yaşandığı Myanmar`da Müslümanlara yönelik baskıların, infazların, adam kaçırma, işkence ve zoraki tahliyelerin derhal durdurulması çağrısının yer aldığı bildirgede, Birleşmiş Milletlerin ``Rohingya dil, din ve etnik azınlık olarak Batı Burma`nın bir parçasıdır`` sözlerine vurgu yapılarak, ülkede milli birliğin sağlanması için milli seviyede barış sever çözümler yönünde adımlar atılması istendi.

Bildirgenin tavsiyeler bölümünde ise Birleşik Arap Emirlikleri, derhal özel İİT insan hakları komitesinin toplanmasını önerirken, dünyadaki tüm uluslararası ve yerel yardım kuruluşlarına acilen Myanmar Müslümanlarına yardım amacıyla toplanması çağrısı yapıldı.

Diplomatik seviyede tüm uluslararası kuruluşlar ile en üst düzeyde bağlantıların ve diplomatik görüşmelerin devam etmesi arzusu da dile getirilirken, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Rohingya Müslümanlarının sorunları ile ilgilenmesi için özel bir heyet oluşturulmasını istedi.

Ayrıca 14-15 Ağustos tarihinde Mekke`de düzenlenecek olan İİT zirve toplantısında, İİT raporu liderlere sunulacak.

Bildirgede yüksek seviyede bir heyetin Myanmar`a gönderilmesi teklif edilirken, tüm dünya liderlerine de Myanmar hükümetine yönelik kararlı adımlar atmaları istendi.

Rohingya Müslümanlarına karşı yapılan zulümlerin sistematik bir şekilde sürdüğüne dikkati çeken Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu ise şunları söyledi:

"1982`de çıkarılmış ve baskıcı bir şekilde Rohingya Müslümanlarının elindeki vatandaşlık haklarını almış olan kanunun iptali için Myanmar`daki askerî rejime karşı mümkün olan her türlü baskının kullanılması çağrısı yapmıştım. Bu kanun ayrımcılığa ve baskıya da kapıyı açmıştır. Hükümet tarafından desteklenen aşırı silahlı gruplar Müslümanlara karşı sistematik bir şekilde etnik bir temizlik ve öldürme kampanyalarını hayata geçirmişlerdir.``

Arakan`daki olaylara uluslararası toplumun sessizliğini "derin bir hayal kırıklığı" olarak nitelendiren İhsanoğlu, baskı ve şiddetin medya karartmasıyla devam ettiğini de söyledi. Rohingya Müslümanlarını temsil eden kurumların arasındaki bölünmüşlüğe de işaret eden İhsanoğlu, sayıları 24`ü bulan bu kuruluşları, "Birleşik Koordinasyon Konseyi" adı altında bir araya getirmeyi başardıklarını da sözlerine ekledi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir