Bunu fark ederseniz hemen doktora başvurun!
Çocuklarda oluşan fıtıklarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, kasık fıtığının fark edilmesi durumunda hemen doktora başvurulmasının önemli olduğunu belirtiyor.
Karın içi organ ve dokuların karın duvarındaki zayıf bir bölgeden dışarı çıkması olarak tanımlanan fıtık, tedavi edilmediği durumlarda çocuklar için tehlikeli hale gelebiliyor.
Özel Genesis Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. M. Şerif Aslan, çocuk fıtıklarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Çocuk fıtıklarının, karnın farklı bölgelerindeki şişlikler nedeniyle başvurulan klinik bir durum olduğunu belirten Aslan, çeşitli bölgelerde fıtık olabileceğine dikkati çekti.
Aslan, "Hastalar, genelde göbek şişliği veya kasık bölgelerindeki şişlik nedeniyle çocuk polikliniklerine geliyorlar. Göbek fıtıkları ilk doğum esnasında sıktır ama 2 yaşına kadar kendiliğinden geçme ihtimali yüksek olduğundan dolayı bunların acil bir cerrahiye ihtiyacı yoktur. Toplumda göbek fıtıkları üzerinde para bağlama, altın bağlama, bantlama gibi geleneksel metotlar var. Bu gerekli bir işlem değildir. Hiçbir şey yapmaya gerek yok. Biz bunları yaptığımız zaman ciltte lezyon oluşabiliyor. Bunun tedaviye katkısı yoktur. Bundan dolayı göbek fıtığı olan hastaların, herhangi bir yerde çocuk veya çocuk cerrahisine başvurmaları yeterli olur." dedi.
Kasık fıtıklarının, diğer fıtık çeşitlerine göre daha önemli olduğunu anlatan Aslan, şunları söyledi: "Kasık fıtıklarında boğulma riski yüksektir. Boğulma derken fıtığın içerisine erkek çocuklarında çoğunlukla bağırsak girer ya da kız çocuklarında bağırsağın yanında over dediğimiz yumurtalık girebiliyor. Keseye giren yapı ve dokular kendi etrafında dönebileceğinden veya dolaşımları bozulacağından bunların tedavileri acildir. Hastada ekstra bir problem yoksa en uygun zamanda kasık fıtıklarının ameliyat olması lazım. Bu, ilk 10 ya da 40 günde veya ilk bir yıl içinde olabilir. Ne zaman fark edilirse hemen doktora başvurmamız lazım."
Çocuklarda kasık bölgesinde inmemiş testis denen hastalıkların sık görüldüğünü bildiren Aslan, "Yani yumurtanın yerinde olmaması… Hastayı gördüğümüz zaman ilk bir yaşında bunları takip ederiz. Bir yaşın sonunda hâlâ yumurta torbası inmemişse yumurtanın cerrahiyle yerine indirilmesi lazım. İndirilmediği takdirde testisin torsiyonu olabilir. 'Testis atrofi' yok olabilir. İleri yaşlarda testisin kanserleşme durumu da görülebilir." ifadelerini kullandı.
Aslan, çocuklarda idrar deliğinin yerinde olmaması durumunda başvurulan hipospadias cerrahisine de değinerek, "Bunun, hafif, orta ve ağır diye çeşitli dereceleri var. Hafif olanlar genelde pipinin ucuna yakın oluyor. Orta ve ağır olanlarında ise idrar delikleri, gövde ve köke doğru aşağı iniyor. Bunlarda 3 problem var: İdrar deliğinin yerinde olmaması, sünnet derisinin pipiyi örtmemesi ve pipinin eğri olması. Bunların tedavisi ve cerrahisi 6 aylıktan itibaren olur. Çocuk 6 aylıkken pipi değerlendirilir. Eğer uygunsa günübirlik yapılan başarılı bir cerrahiyle hasta, normal yaşıtları gibi idrar deliğine ve bir pipiye kavuşabilir. Hipospadias cerrahisi oldukça başarılı bir yöntemdir. Ailelere tek uyarımız, eğer çocuğun pipisinde ya da penisinde bir anormallik ya da şekil bozukluğu görürlerse kesinlikle çocuğun sünnet ettirilmemesi lazım. Hipospadiaslarda eğer sünnet ettirilirse cerrahinin başarısı azalır." şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman - İLKHA)