• DOLAR 34.569
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2998.65
  • ...
Şair ve yazar adayları yetiştiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'da kalemine güvenen, yazar veya şairlik yeteneği olan kişilere yönelik öykü, şiir, deneme gibi edebi türler üzerine kurumsal çalışmaları ve uygulamaları içeren "Düşünce ve Yazarlık Atölyesi" açıldı.

Batman Bilim ve Sanat Merkezinde açılan atölyede verilen eğitimle yeni şair ve yazar adayları yetişiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan projenin organizatörü, Batmanlı Yazar Behçet Gülenay, yazar olmak isteyen, kalemine güvenen veya yazar olup da kendini geliştirmek isteyen 60 adayın Düşünce ve Yazarlık Atölyesi'ne katıldığını belirtti.

"Bölgede bir ilk olmasından dolayı mutluyuz"

Atölyenin bölgede bir ilk olduğunu ifade eden Gülenay, "Batman'da uzun zamandır açmayı düşündüğümüz Düşünce ve Yazarlık Atölyesinde ders başı yaptık. Düşünce ve Yazarlık Atölyesi bünyesinde şiir ve nesir atölyesi olmak üzere iki tane atölyemiz mevcuttur. Şiir atölyesinde, şiir yazma yeteneğine sahip şair adaylarımız faydalanmaktadır. Nesir atölyesinde ise deneme, öykü, portre, senaryo ve roman yazma yeteneğine sahip yazar adaylarımız faydalanmaktadır. Düşünce ve Yazarlık Atölyesi bölgemizde bir ilktir ve bunun için mutluyuz. Bölgede bir ilk olmanın yanında ülkemizde de bir ilk olma tarafı var. Metropol şehirlerde açılan yazarlık atölyelerinde bir yazar veya şair ile birlikte atölye açılır ve devam eder. Benim yönetimimde devam edecek atölyede ise 15 günde bir, alanında tanınmış şair ve yazarlarımızı da davet edeceğiz, atölyemizde yazar ve şair adaylarımızla birlikte atölye çalışması yapacaklardır." dedi.

"Atölyede yazar adaylarının yanında ciddi yazarlarımız da var"

Derslerin haftada iki gün süreceğini aktaran Gülenay, "Burada her kesimden şair ve yazar adaylarımız var. Aynı zamanda her seviyeden de adaylarımız var. Örneğin yeni yazmaya başlamış, yazmaya ilgi duyan yeteneklilerimizin yanında yerel gazetelerde, ulusal dergilerde ürünleri yayınlanmış ve yayınlanan, kitapları basılmış ciddi yazarlarımız var. Sadece Batman değil, Diyarbakır'dan da başvurular oldu. Atölyemizde dersler haftada iki gün olacak. Atölyeye 80'in üzerinde başvuru oldu ama şu an iki atölyemize devam eden 60 adayımız var." ifadelerini kullandı.

"Amacımız, kalemleri ile öncülük edecek kişiler yetiştirmektir"

Derse katılacak şair ve yazarlarla 15 günde bir medeniyet sohbetlerinin olacağını vurgulayan Gülenay, "Medeniyet sohbetlerimiz halka açık söyleşi tarzında olacaktır. Bu tarz atölyelerde insanların yeteneklerini sergilemesi, geliştirmesi ve özgün eserler üretmesi de önemlidir diye düşünüyoruz. Amacımız, yazma yeteneğine sahip olan yazar adaylarının, yeteneklerinin farkına vararak kendilerini bulmak ve bunun yanında ilim, fikir, bilgi ve birikimlerinin değerlendirilmesine ilişkin doğru bir amaç ve yöntem ile kendilerinden sonraki nesillere kalemleri ile öncülük edecek kişiler yetiştirmektir." şeklinde konuştu.

"İstanbul ile buradaki yazarlık atölyesi arasında fark var"

İstanbul'dan gelerek atölyede ilk haftaki derse katılan bir yayınevinin genel yayın yönetmeni olan Siyami Boylu, bu tür atölyelerin amacının erdemli, yeni şair ve yazarlar yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Boylu, şunları söyledi: "Düşünen Necip Fazıl'lar, Cemil Meriç'ler ve Nurettin Topçu'lar bu atölyeden inşallah çıkacaktır. İstanbul'daki yazarlık atölyesine de katıldım. Oradaki yazarlık atölyesindeki programla buradaki çok farklıdır. Orada bir yazar geliyor ve sene sonuna kadar sürekli o ders veriyor. Burada ise Behçet hoca ders veriyor ama her 15 günde bir farklı yazarlar ve şairler geliyor. Atölyenin amacı medeniyet sahibi, okuyan, okuduğunu anlayan ve düşünen insanlar yetiştirmektir."

"Düşünce ve Yazarlık Atölyesi"ne katılan genç şair ve yazar adayları duygularını paylaşarak, atölyeye katılmalarındaki amaçlarının kendilerini geliştirip daha kaliteli yazı ve şiirler yazmak olduğunu dile getirdiler. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir