• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Son dönemde yaşanan dalgalanmalar ile evlilik maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40 arttığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,

'Evlilik maliyetleri artınca gençlerimiz evlenmekten çekiniyor. Gençlerin evlenip yuva kurabilmelerinin önünü açmak için geçmiş yıllarda olduğu gibi yeni evlenecek çiftlere sıfır faizli ve 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı verilmeli.

Markalar da indirimli evlilik paketleri ile çiftlere destek olmalı. Böylece başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere çok sayıda sektörde düğün alışverişleri sayesinde hareketlenme yaşanır. Yaşanan hareketlenme ile piyasalar canlanır işsizliğin önüne geçilir' dedi.

'ONLARCA SEKTÖR CANLANMAK İÇİN DÜĞÜN SEZONUNU BEKLİYOR'

Mobilya, beyaz eşya ve konfeksiyon başta olmak üzere onlarca sektörün canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken,

'İğneden ipliğe en kapsamlı alışverişlerin yapıldığı düğünler iç piyasada büyük bir hareketlenme sağlıyor. Evlilik alışverişleri mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan matbaacıya, düğün salonundan kuaföre, tuhafiyeciden tekstilciye, pastacıdan şekerciye, çiçekçiden taksiciye, fotoğrafçıdan organizasyoncuya, emlakçıdan inşaatçıya kadar 20'den fazla sektöre etki ediyor. 

Günümüzde bir evliliğin maliyeti bütçeye göre değişmekle birlikte 50 bin TL'den den başlıyor 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak son yıllarda evlenen çiftlerin sayısında azalma var. Öyle ki 2015 yılında 603 bin çift evlenirken, 2016 yılında 594 bin çift ve 2017 yılında 569 bin çift evlendi. Yani evlilikler 2 yılda yüzde 5,5 azaldı' diye konuştu.

'EVLİLİK KREDİLERİNDEKİ YAŞ SINIRI YUKARI ÇEKİLMELİ'

Evlilik sektörünün yeniden hareketlenmesi için gençlere sıfır faizli ve uzun vadeli kredilerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken,

'En az 50 bin TL ile dünya evine girildiği için evlilik kredileri 50 bin TL'nin altında olmamalı. Evlilik kredisi sıfır faizli ve en az yıl geri ödemesiz olmalı.

Kredinin geri ödemesi düğünlerden 2 yıl sonra başlamalı ve genç çiftlerin ekonomik durumuna göre taksitlere bölünmeli. Ayrıca geçmiş yıllarda verilen evlilik kredilerinki yaş sınırı yukarı çekilmeli. Devletin verdiği teşvikin yanı sıra üreticiler ve firmalar da elini taşın altına koymalı ve gençlerin alacağı evlilik paketlerinde indirime gitmeli.

Bu sayede hem maddi yetersizlikler yüzünden evlenemeyen gençlerimiz yuva kurar hem de ekonomik nedenlerden dolayı düğünlerini erteleyen çiftler kısa sürede dünya evine girerek yapacakları evlilik alışverişleri sayesinde piyasalar eski canlı ve hareketli günlerine geri döner' şeklinde konuştu.