• DOLAR 32.564
  • EURO 34.934
  • ALTIN 2444.882
  • ...
Sağlık Bakanlığı, Zayıflatma İlaçlarına Karşı Uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığı, Balıkesir`de yaşayan bir vatandaşın bir süre önce kilo vermek amacıyla internet üzerinden zayıflama ürünü satın aldığı, bu üründen 4 kapsül kullandıktan sonra kalp durması nedeni ile hastaneye yatırıldığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Obezitenin yaşam kalitesini düşüren çok faktörlü kronik bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Tüm dünyada hızla artan, bireyleri ve toplumları etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. Bu nedenle obezite ile mücadele konusunda bakanlığımız başarılı bir kampanya yürütmektedir. Yaptığımız çalışmalar sonucu halkımızda obeziteye karşı olumlu bir farkındalığın oluştuğunu gözlemekteyiz. Ancak bazı fırsatçıların, vatandaşlarımızı kolay ve kısa yoldan zayıflatacaklarını iddia ettikleri ürünleri piyasaya sürdüklerini, değişik kampanyalarla obezite ile mücadelemizden yararlanmaya çalıştıkları, yaşanan olumsuz vakalar, denetimlerimiz ve şikâyetlerle anlaşılmıştır." denildi.

Vatandaşların obezitenin bir sağlık sorunu olduğunun bilincine varması ve bu konuda aile hekimlerine başvurması gerektiğinin altı çizilen açıklamada; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılamaması uyarısında bulunuldu. Bu tip ürünleri satan fırsatçıların yaptıkları işin oluşturabileceği sorunlar karşısında kendilerinde bir sorumluluk hissetmedikleri vurgulandı.

Bitkisel ürünlerin, özellikle çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda, beklenenden çok daha farklı veya çok daha artmış oranlarda etki gösterebileceği kaydedilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Sağlıklı kilo ver, enerjini arttır, metabolizmanı hızlandır, yorgunluğunu at, kendini mutlu et` gibi sloganlarla satılan ürünlerin, halkımıza maddi anlamda ciddi zararlar verdiği gibi ölümlere varan sonuçlar doğurabildiği unutulmamalıdır. Bilinmesi gereken bir başka husus da acaba bitkisel ilaç veya gıda takviyesi diye tanıtılan ürünlerin içeriğindeki bitkiler doğru bitki midir? Doğru zamanda, doğru yerden mi toplanmıştır, içeriğine yabancı kimyasallar ilave edilmiş midir ve içerdiği kimyasal bileşiklere göre doğru bir şekilde mi standardize edilmiştir? Bu ürünlerin; Pestisit artığı, ağır metal, aflatoksin gibi içerikler açısından gerekli testlerden geçmiş olması, stabilitesini almış olması gereklidir. Bu ve bunun gibi birçok işlemin yapılıp gerçekten bitkisel ilaç onayının alınabileceği tek kurum da Sağlık Bakanlığı`dır. Bu bağlamda 663 sayılı KHK ile yetkilerini artırdığımız, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz piyasa gözetim ve denetimlerini sıklaştırarak halkımızın sağlığının korunması noktasında yaptırımlarına devam etmektedir. Besin desteği ya da takviye edici gıda adı altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan, ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatırız."

(CİHAN)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir