• DOLAR 32.495
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2441.303
  • ...
91 Yıl Sonra İlk Teravih
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramı`nda ibadete açılan İznik`teki "Ayasofya Camii"nde (Orhan Camii) yıl sonra ilk teravih namazı kılındı.

Bizans kaynaklarında adına ilk kez 787`de rastlanan Ayasofya Kilisesi, 1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından camiye dönüştürüldü. Orhan Gazi Vakfı`na tescil edilerek 1920 yılına kadar cami olarak kullanılan tarihi bina, 1920 yılında Yunanlıların işgal ettikleri İznik`i terk ederken yakıp, yıkmalarının ardından 2007`ye kadar atıl vaziyette bırakıltı.

2007 yılında yapılan tadilat sonrasında 6 Kasım 2011`de Kurban Bayramı namazında ibadete açılan Ayasofya Camii`nde o tarihten bu yana beş vakit namaz kılınmakta. 91 yıl aradan sonra Teravih namazı kılınan Ayasofya Camisine akın eden vatandaşlar tarihi camide ibadette bulunmanın mutluluğunu yaşadı. 7`den 70`e camiye akın eden İznikliler, yıllar sonra tarihi binada teravih kılmanın mutluluğunu yaşadı.

Ayasofya Camii imamı Mehmet Şahin`in namaz öncesi vaaz verdi. Namaz saati yaklaştıkça vatandaşlar camiye akın etmeye başladı. Camiye gelen vatandaşlar 91 yıl sonra Ayasofya Camisinde teravih namazı kılınacak olmasından dolayı kendilerini mutlu hissettiklerini belirttiler. 91 yıl sonra bu camide ilk teravihi kılacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten cemaat bir zamanlar bunu hayal dahi edemediklerini belirttiler.

Ayasofya Camii`nde yıllar sonra teravih namazının tekrar kılınırken, cami günler öncesinden teravih namazı için hazırlandı. Temizlik başta olmak üzere ses sistemleri kontrolden geçirilen Ayasofya Camii`nde kadınlara da yer ayrıldı. Erkekler için cami içinde 200 kişilik alan bulunurken, kadılara da 100 kişilik yer ayrıldı. Sıcak havalara denk gelen Ramazan`dan istenildiği takdirde 500 kişi de cami avlusunda teravih namazı kılabilecek.

Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürüldü.

İznik Ayasofya Camii, İznik`in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş.

Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. Konsül 787 yılında bu kilisede toplandı. 1331`den sonra Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürüldü. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde ise Mimar Sinan tarafından bir mihrap ilave edilerek yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturuldu.
2007 yılında yapılan restorasyon öncesi minareye dönüştürülen çan kulesi çok harap ve yıkık durumda iken onarıldı. Ayasofya Camisine özellikle yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

CİHAN
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir