Çeçen Muhacirler İçin Nihayet Harekete Geçildi
Rus zulmünden kaçıp Türkiye`ye sığınan Çeçen muhacirler Türkiye`de çok büyük zorluklarla karşılaştılar.
Mültecilik statüsü verilmeyen Çeçenler 13 yıldır zor şartlar altında kamplarda yaşıyor. 13 yıl sonra nihayet Çeçen muhacirler için hareke geçildi. Evlere yerleştirilen Çeçen Muhacirlere vatandaşlık sözü verildi
Şükrü Gündüz - Doğruhaber
Zor şartlar altında yaşadılar, elektriksiz kaldılar. Kışın soğukta yazın sıcaktan büyük sıkıntılar çektiler. Hastalandıklarında sağlık güvenceleri olmadığı için hastanelere gidemediler. Sokak ortasında faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. Rusların yapacağı zulüm ve idam edilme tehlikesi olmalarına rağmen kimisi Rusya’ya iade edildi.
Evet, bunlar 1999 yılında Rus-Çeçen savaşından kaçarak Türkiye’ye sığınan Çeçen muhacirler. Sivil Toplum Kuruluşlarının yardımları ile hayatlarını sürdüren Çeçenler için nihayet harekete geçildi.
TOKİ KONUTLARINA YERLEŞTİRİLDİLER
Rusya zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve bugüne kadar İstanbul’daki Fenerbahçe, Ümraniye ve Beykoz Kampında zor şartlar altında hayatlarını sürdüren Çeçen muhacirler, İzmit Körfez’deki İlimtepe TOKİ Konutları’na yerleştirildi. Her bir aileye 750 TL maaş bağlandı. İstanbul’dan gelen Çeçen ailelerin İlimtepe Muhtarlığına kayıtları yapıldı.
Ayrıca Yalova’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisinde kurulan prefabriklerde ikamet eden yaklaşık 60 Çeçen aile ise Yalova Valiliği tarafından 1 yıllık kira bedelleri karşılanmak suretiyle kent içerisinde farklı yerlere yerleştirildi. Bir yıllık kiraları devlet tarafından karşılanan Çeçenlere bir yıl sonra da vatandaşlığa geçirileceği sözü verildi.
DEVLET VATANDAŞLIK SÖZÜ VERDİ
İstanbul ve Yalova’da Çeçenlerin kaldığı kampların boşaltılarak evlere yerleştirilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden İmkan-Der (İnsani Müdafa ve Kardeşlik Derneği) Genel Başkanı Murat Özer, bundan sonra önemli olanın ise devletin verdiği vatandaşlık sözünü yerine getirmesi olduğunu söyledi.
Özer, “Kamplarda yaşayanlar devletle bir anlaşma yaptılar. Bir yıllık kiralarını devlet verecek. Bir yıl sonra da onlara vatandaşlık hakkı vermeyi taahhüt etti devlet. Çeçenler de bu şekilde kampları boşaltmayı kabul ettiler. İstanbul’daki kamplarda kalanlar İzmit Körfez’de bulunan İlimtepe TOKİ konutlarına yerleştirildi. Yalova’daki kampta kalanlar ise Yalova’ya yerleşti.
Sivil Toplum Kuruluşlarının girişimleri sonuç verdi. Biz böyle bir şey yapılmasını istiyorduk. İçişleri Bakanı bizzat Yalova’daki kampa gelip taahhütte bulundu. Ama ortada yazılı bir şey yok. Vatandaşlık alacaklarına dair sadece bir söz verildi. Bunu da verilen bir yıllık sürenin dolmasından sonra göreceğiz” dedi.