• DOLAR 32.306
  • EURO 34.844
  • ALTIN 2412.93
  • ...
Sıcak Hava, Çocuklarda İshal ve Gıda Zehirlenmesini Tetikliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

D vitaminin çocuk gelişimi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Özcan, D vitamini sentezi için direkt güneş ışığına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Ciltte D vitamini sentezine yarayacak dalga boyundaki ışınların camdan geçemediği için direkt güneş ışığı ile temasın önemli olduğunu anlatan Uzm. Dr. Özcan, güneşin çok dik gelmediği saatlerde sabah ve ikindi vakitlerinde çocukların kol ve bacaklarının 20-30 dakika güneşe maruz kalmasının yeterli ışın almalarını sağlayabildiğini dile getirdi.

`KEMİK GELİŞİMİ İYİ OLSUN, BOYU UZASIN` DİYE ÇOCUĞU GÜNEŞTE MAĞDUR ETMEYİN

Sıcak çarpmasının uzun süre ışıkların dik geldiği saatlerde güneşte kalmakla oluştuğuna işaret eden Başhekim Özcan şunları kaydetti: "Çocukların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Aileler `kemik gelişimi iyi olsun, boyu uzun olsun` diye uzun süre deniz kenarında güneş ışığı altında çocukların oynamasına, ışığa maruz kalmasına izin veriyor. Koruyucu kremler kullanılsa bile bebeklerin, çocukların uzun süre güneş ışığına maruz kalmaları sıcak çarpmasına neden olabiliyor. Çocukların özellikle deniz kenarında başlarında şapka ve üzerlerinde açık renkli giysilerle gölgede kalmaları önem taşıyor. Çocuklar gölgede olsalar bile güneş yanığı sıcak çarpmasına maruz kalabilirler. Güneş çarpmasında uzun süre ışığa maruz kalan vücudun ısı dengesi bozulacağından çocukta; `yüksek ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uykuya meyil` gibi değişik klinik belirtiler ortaya çıkıyor."

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, güneş çarpmasına maruz kaldığı düşünülen çocuğun hemen serin bir ortama alınması gerektiğini kaydetti. Özcan, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Üzerinde kalın sıkı giysiler çıkartılmalı, ılık duş aldırılmalı veya vücuda soğuk kompres uygulanmalı çocuğun şuuru yerinde ise su ayran meyve suyu gibi sıvı gıdalar verilmelidir. Kaybedilen sıvı ve tuz yerine konana kadar sıvı gıdalara devam edilmelidir. Çocuğun şuuru yerinde değilse, şiddetli kusmaları varsa beslemekte ve katı gıda vermekte ısrar edilmelidir."

Çocukta dalgınlık, şiddetli kusmaların olması ve ateşi düşmemesi halinde hemen hekime müracaat edilmesi gerektiğini hatırlatan Özcan, özelikle bilinç bulanıklığı olan çocukların bekletilmeden hastaneye götürülmesini tavsiye etti. Özcan, "Çocukları güneş çarpmasından korumak için saat 11.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkartmamak gerekir. Açık renk bol giysiler ve şapka giydirilmeli. Güneşte kalış süresine göre 25-50 faktör koruyucu preparatlar kullanılmalıdır." tavsiyelerinde bulundu.

(CİHAN) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir