• DOLAR 32.585
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2457.692
  • ...
Putin`den, Annan`a Tam Destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Görüşme öncesi kısa açıklamada bulunan Putin, Rusya’nın her zaman Suriye krizinin çözümü için Annan’ın çabalarını desteklediği ve desteklemeye de devam edeceğini söyledi.

Suriye’de yaşanan trajik olaylar üzerine diyalogda oldukları için üzgün olduğunu ifade eden Rusya lideri, “BM Güvenlik Konseyi ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi olarak atandığınız günden bu yana sizin Suriye’de sivil barışın sağlanması yönündeki çabalarınızı desteklediğimizi biliyorsunuz. Sizi yüksek popülaritesi olan, profesyonel ve saygıdeğer bir insan olarak görüyoruz. Sadece popüler değil aynı zamanda güvenilir de. Sizin çabalarınızı desteklemeye devam edeceğimizden emin olmanızı isterim” şeklinde konuştu.

Suriye konusunu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la müzakere ettikleri bilgisini veren Annan da, Suriye krizinin dönüm noktasında olduğu uyarısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi’nin tüm tarafların kabul edebileceği bir karar alabileceğini umduklarını söyleyen Annan, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri müzakereleri sürdürerek, tüm tarafların kabul edebileceği bir formül üzerinde anlaşabilir. Sonraki çalışmaları da bunun üzerine bina edebiliriz” dedi.

Annan, Güvenlik Konseyi üyelerinin şiddetin kabul edilemez olduğuna dair önemli bir işaret vermesini beklediklerini de kaydetti.

Görüşme öncesi Kremlin’den yapılan açıklamada da Annan’ın çalışmalarına tam destek gelmişti. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada 14 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen karar çerçevesinde Annan barış misyonuna ve 30 Haziran’da Cenevre’de Suriye krizinin çözümüne yönelik bakanlar toplantısında alınan kararlara Rusya’nın desteğinin süreceği belirtildi.

BM GÖZLEMCİLERİNE 3 AY EK SÜRE

Annan’ın “altı madde” olarak belirlenen planının sorunun çözümü için tek yaşayabilir platform olduğuna değinilen açıklamada, 21 Temmuz’da süresi dolacak BM gözlemci misyonu çalışmalarının önümüzdeki üç aylık dönem için daha uzatılması gerektiği vurgulandı. Kremlin bildirisinde, “Yaklaşımımız Cenevre mutabakatının tam uygulanması ve BM Suriye misyonunun önümüzdeki 3 aylık dönem için uzatılması yönünde… Muhalif gruplar, militan yapılar ve hükümet güçleri şehirlerden ve yerleşim bölgelerinde çekilmeli… Bölgede yaşananlarla ilgili tek objektif bilgi kaynağı BM gözlemcileri” ifadeleri yer aldı.

MOSKOVA’DA YENİ ZİRVE TALEBİ

Krizin çözümünde Cenevre’de ele alınan “geçiş hükümeti” kurulması yönünde alınan kararların önemli yapıtaşlarından biri olduğu kaydedilen açıklamada, ikinci toplantının Moskova’da sonra da yeniden Cenevre’de görüşmelerin sürdürülebileceği ifade edildi.

Rusya’nın önceliğinin Annan planı ve Cenevre kararlarının uygulanması olduğu, böylece Ortadoğu’nun hassas coğrafyasında krizin derinleşmesi tüm bölgeye doğru genişlemesi muhtemel istikrarsızlığın önüne geçilebileceği vurgulandı. Bunun için Moskova’nın Suriye muhalefetinden birçok ismi ağırladığı, muhalefet üzerinde ağırlığı olan ülkelerin de benzer bir durum sergilemesi talebi dile getirildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir