TARİHTE BUGÜN – 7 Şubat 2019
7 Şubat tarihinde meydana gelen olaylar
1924: Nezihe Muhittin'in başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.
Nezihe Muhittin İstanbullu varlıklı bir ailenin kızıdır. Cumhuriyetten önce, Osmanlı döneminde de Feminist hareketin içindedir. "Atatürk kadınlara haklarını verdi" diyenler biraz yanılıyorlar. Çünkü, Nezihe Muhittin, 16 Haziran 1923'te Kadınlar Halk Fırkasını kurmuş ve kadınlar için oy hakkı savaşımını vermiştir. Ancak Atatürk kadınlara parti kurma hakkını tanımadığı için, Nezihe Muhittin ve arkadaşları partiyi kapatmak zorunda kalmışlardır. Hatta bir dönem kadınlar için bir parti kurma teşebbüsleri rejimin sözcüsü Cumhuriyet Gazetesinde "Havva'nın kızları, meclise girip yılın manto modasını tartışacak" diye alaya almıştır. Tüm bunlara rağmen Nezihe Muhittin, hayatı boyunca rejim ile örtüşen feminist fikirleri doğrultusunda Müslüman kadını dönüştürme projesinin parçası olmuş, bunun gayretini vermiştir.
1942: Hırvat Naziler Banja Luka'da, aralarında 551 çocuğun da bulunduğu 2 bin 300 Sırbistanlıyı katlettiler.
1945: Müttefik liderlerinden Başbakan Winston Churchill, ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve Mareşal Josef Stalin, Karadeniz'de gizli bir yerde Almanya'ya karşı verilen savaşın sonunu ve Avrupa'nın geleceğini görüştüler.
1974: Maraş’a "Kahramanlık" unvanının verildi.
1974: CHP-MSP Hükümeti 126 ret ve 2 çekimser oya karşılık 235 kabul oyuyla Meclis'te güvenoyu aldı. Erbakan Hoca ve Ecevit hükümet ortağı oldular.
1990: SSCB dağıldı. Sovyet Komünist Partisi güç monopolünü devretmeye hazır olduğunu açıkladı.
1992: Avrupa Topluluğu üyesi ülkeler arasında Avrupa Birliği'ni oluşturan Maastricht Antlaşması imzalandı.
Maastricht Anlaşması, 7 Şubat 1992 de imzalanan ve Avrupa Ekonomik Topluluğu kısa adıyla AET'nin Avrupa Birliği yani AB olması yolundaki son adım olan ekonomik ve parasal birliği de gerçekleştirme yoluna girdiği anlaşmadır. Dünyevi menfaatleri üzerinden bir araya gelen Avrupa ülkeleri adım adım birliklerini güçlendirdiler. Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupalı Devletlerin daha çok ekonomik saiklerle bir araya gelerek oluşturdukları bir topluluktu. Zamanla bunu geliştirmeye ve askeri, siyasal, sosyal, savunma gibi çok farklı alanlarda birliktelik oluşturmak üzere Avrupa Ekonomik Topluluğundan Avrupa Birliğine geçiş yaptılar. Böylelikle sadece ekonomide değil çok farklı alanlarda güçlerini birleştirdiler. Bu da Maastricht Anlaşmasıyla sağlanmıştır.
1999:1935'de doğan Ürdün kralı Hüseyin Bin Tallal öldü. Veliaht Prens II. Abdullah babasının yerine geçti.
2000: Merkezde görev yapan eski Batman Valisi Salih Şarman, valiliği döneminde ''usulsüz silah ithal edildiği '' iddiaları konusunda, ''Silah ithal etmek için Başbakanlıktan onay aldıklarını'' söyledi ama bu açıklama onu kurtaramadı ve bu suçtan dolayı cezaevinde yattı.
2006: Genelkurmay Askeri Mahkemesi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral İlhami Erdil'i ''haksız mal edinmekten'' 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Satın aldığı iki gayrimenkulün zor alımına karar verilen Erdil'in TSK'dan çıkarılması kararlaştırıldı.
24 Ağustos 2001 tarihinde emekli olduktan bir kaç yıl sonra hakkında Deniz Kuvvetleri Komutanı olduğu sırada haksız mal edindiği ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle dava açıldı. Yargılandığı davada mahkûm olan Erdil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cezaevine giren ilk kuvvet komutanı oldu ve rütbesi oramirallikten "er"e indirildi. 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 3 Temmuz 2008'de cezaevinden çıkmıştır.
2007: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yalova'da yaptırdığı bazı binalar 18 Ağustos Marmara Depreminde yıkılan müteahhit Veli Göçer'in 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı ilişkin kararı onadı.
2007: Yunanistan tarafından Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesine alternatif olarak geliştirilen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi ile ilgili anlaşma, Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan arasında 13 yıl süren pazarlıklar sonunda imzalandı.
2014: Ukrayna’dan kalkış yapan Pegasus Havayolları’na ait PGT-751 sefer sayılı uçak kaçırıldı.