• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte Bugün - 06.02.2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1920: Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde, Mondros Mütarekesi’ne karşı direnme yanlısı Felah-ı Vatan Grubu kuruldu. Mondros Mütarekesi 1. Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlının savaşın galipleri olan İtilaf Devletleriyle yaptığı ve Osmanlı için egemenliğini ihlal eden ağır şartlar içeren anlaşmadır.

1933: 1 Şubat 1933'de Bursa’da Türkçe ezan protesto edilmiş, bir grup müslüman, ezan ve kametin Türkçe okunmasını hazmetmeyerek Ulucami'de namazdan çıkan halkla beraber valilik önünde gösteri yapmıştı. Bazı müslümanlar tutuklanırken olayı duyan M. Kemal 5 Şubatta Ege gezisini yarıda keserek apar topar Bursa'ya gelmişti. 6 Şubatta müslümanların İslamın yozlaştırılmasına yönelik girişimlere tepki göstermesi ve kabul edilemez bulması üzerine Atatürk, Bursalılara seslendi: "...Konunun kesin nedeni din değildir. Kesin olarak bilinmelidir ki, Türk Milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında hakim ve esas olacaktır."

1953: TBMM, 8 Kasım 1877'de Aziziye Tabyası'nı kahramanca savunan Erzurumlu Nene Hatun'a Vatani Hizmet Tertibi'nden 170 lira maaş bağladı.

1967: Cumhuriyet Halk partisi Genel Başkan İsmet İnönü, "Demokratik rejimi, komünist düşmanlığı perdesi altında kuşa çevirmek isteyen dikta heveslilerine yardımcı olmayacağım," dedi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin sosyalist olmadığını bir defa daha vurguladı.

1986: Polis memuru Sedat Caner'in işkence itiraflarını yayımlayan derginin son iki sayısı toplatıldı. Sedat Caner adlı polis, 200'den fazla işkence sorgusuna girdiğini itiraf etmiş ve o dönemde uygulanan işkence çeşitlerini açıklamıştı. Aynı gün Başbakan Turgut Özal işkence iddialarını yalanlayarak "İşkence yoktur, suimuamele" var dedi.

1989: SHP, 'Kürtler ayrı bir halktır' dediği öne sürülen Malatya Milletvekili İbrahim Aksoy'u partiden geçici olarak ihraç etti.

1998: Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin nüfusunun 62 milyon 610 bin 252 olduğu bildirildi.

2000: Türkiye'de Sanayi Bakanlığı, traktöre rastgele oturulmasını yasakladı. Yayınlanan bir genelgeyle, traktöre "Avrupa Birliği standartlarına göre" binilmesi kararlaştırıldı. Avrupa'dan neyi alacağına bir türlü karar veremeyen yöneticiler aslında gelecek kuşaklara kaliteli fıkra malzemesi hazırlıyorlar.

2001: Mahmud Esad Coşan'ın cenazesinin Süleymaniye Camii haziresine defnedilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı imzaya açıldı. Mahmud Esad Coşan Hoca'nın ailesi Süleymaniye Camii haziresine gömülmesi için dilekçeyle başvurmuştu. Konuyu imzaya açan Bakanlar Kurulu olumlu cevap vermiş ama kararname Cumhurbaşkanı Sezer'e takılmıştı. Bunun üzerine ailesi Mahmud Esad Coşan Hocayı Eyüp Sultan Mezarlığı'nda defnetmişti. 2011 yılında Gölcük Donanma Komutanlığı'na yapılan baskında zemin altına zulalanan belgeler içinde Mahmud Esad Coşan'ın cenazesine katılanların fişlendiği belgeler ele geçirilmişti.

2001: Ariel Şaron israil başbakanı oldu. Şaron tabiri caizse eli silah tuttuğu günden beri Filistin topraklarında müslümanları katleden Şaron 2006'da aniden felç geçirip komaya girdi. Uzun yıllar yatalak kalan Şaron 2014 yılında öldü.

2003: TBMM, kapalı oturumda, Türkiye'deki askeri üs ve tesisler ile limanlar gerekli yenileme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmalarıyla ilgili olarak ABD'ye mensup teknik ve askeri personelin üç ay süreyle Türkiye'de bulundurulmasına, bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'ni kabul etti.

2007: Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Cezayir soykırımı malzeme oldu. Sosyalistlerin adayı Segolene Royal Cezayir'e, "Fransa, sömürgeci geçmişiyle hesaplaşmalı" diye mesaj gönderince, muhafazakar Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de "Sömürgecilik yüzünden sürekli vicdan azabı ve pişmanlık içinde kıvranmamız doğru değil" dedi.

2011: Kahramanmaraş?ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için üretim yapılan Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte 10 işçi öldü.

2015: Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1988 yılında kabul edilip, 1991 yılında yürürlüğe giren 167 sayılı inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesini 27 yıl sonra imzaladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir