• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
28 Şubat`ın Vurguncuları Takip Altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan`ın, `28 Şubat vurguncuları hesap vermeli` açıklamasından sonra, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 1991- 2007 arası görev alan siyasetçi, asker ve bürokratların hesaplarını incelemeye aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın "28 Şubat sonrası yapılan vurgunlar için suç duyurusunda bulunuyorum" dediği 28 Şubat Postmodern darbesinin sermaye ayağı da mercek altına alınıyor. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 28 Şubat sürecine ilişkin olarak, 1991-2007 tarihleri arasında dönemin siyasetçi, asker ve üst düzey bürokratlara yönelik hesap hareketlerini de inceleyeceklerini söyledi. Şahin, komisyonun şimdiye kadar resmi kurum ve kuruluşlardan talep ettiği bilgi ve belgeler ile dinlediği kişilerle ilgili tutanaklara ilişkin raporlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Komisyonun çalışmalarına başlamasından bu yana ciddi bir dokümana sahip olduklarını ifade eden Şahin, 43 uzmanın bu dokümanlar üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Şahin, TRT`nin ve özel televizyonların arşivlerinden faydalandıklarını, ayrıca her dönem için gazete arşivini de toparladıklarını söyledi.

DİYANET, YÖK, HSYK DA VAR

Başbakanlık`tan 1957 ile 1983 yılları arasında tüzük, genelge ve yönetmelikleri talep etiklerini, çok sayıda Bakanlıktan araştırma konusu olan dönemlerle ilgili belge istendiğini anlatan Şahin, bilgi istenen kurumlar arasında YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı, HSYK ve MİT`in de bulunduğunu kaydetti. İdris Şahin, 28 Şubat dönemine ilişkin çalışma kapsamında, bankalarla ilgili de bir araştırmalarının olacağını bildirdi. Bu konuda BDDK ve TMSF`ye yazı yazdıklarını ifade eden Şahin, 1991 ile 2007 yılları arasında, dönemin siyasetçileri, askerleri ve üst düzey bürokratlarına yönelik hesap hareketlerini incelemek istediklerini belirtti. Yakın bir zamanda her iki kurumdan da cevap beklediklerini kaydeden Şahin, ``Amacımız, 28 Şubat süreci öncesi, sürecin yaşandığı dönem ve sonrasındaki gelişmeleri daha iyi analiz edebilmek`` dedi.

ERBAKAN DIŞINDA HERKES DİNLENDİ

Şahin ayrıca, 28 Şubat dönemi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiğini, konunun savcılık aşamasında olduğunu, bu nedenle çalışmalarında, soruşturma sürecine müdahaleden kaçındıklarını söyledi. İdris Şahin, davanın açılması halinde kendilerinin de iddianameyi inceleyerek çalışmalarına konu edebileceklerini dile getirdi. Bu nedenle MGK`nın, yargı süreci devam eden bir dönemle ilgili toplantıların görüşme tutanaklarını, ``devlet sırrı`` gerekçesiyle komisyona vermemesinin yasal çerçeve içinde karşılanması gerektiğine dikkati çeken Şahin, ``Odöneme ilişkin, rahmetli Erbakan`ın haricinde bütün aktörleri de dinledik`` dedi. Şahin, dinlemek için davet etikleri kişiler arasında Gazeteci Uğur Dündar`ın da bulunduğunu belirtti.

ERDOĞAN: VURGUNCULARI İHBAR EDİYORUM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 28 Nisanda MÜSİAD`ın 21. Genel Kurulu`ndaki konuşmasında, 28 Şubat sonrasında Türkiye`nin bir gecede yoksullaştığını belirterek şunları söylemişti: "Gecelik faizin bin 500`e çıktığı dönemi, 8 bine çıktığı anı hatırlayın. Acaba kimler burada vurgunu vurdu? İşte o vurgunu vuranların aslında hesaba çekilmesi lazım. Suç duyurusu yapıyorum burada. Ne zaman Anadolu sermayesi gücünü birleştirdi, heyecanını, coşkusunu, ideallerini hayata geçirdi. İşte o zaman Anadolu`nun kaplanlarından korkmaya başladılar. `Ben artık fırın satmayacağım, ben fırın üreteceğim` diyen, `Ben fırın ihraç edeceğim` diyen iş adamı, hesapları altüst etti. Bugüne kadar, müdahalelerden, kimler, hangi rantı sağlamıştır? Kimlerin ekmeğine yağ sürülmüştür? Kimlerin önü kesilmiş, ocağı söndürülmüştür? Kimlerin kepengini kapatmış, kimleri de palazlandırmıştır? Bütün bunların artık Türkiye`de sorgulanması gerekiyor. İşadamları `yeşil sermaye` denilerek etiketlendi. İzmir`de, bir kebapçıyı, listeye aldılar, ekmeği ile oynadılar."
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir