• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`4 Hurma Bir Porsiyon Meyveye Eşit, Uygun Miktarda Tüketilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayalp, yaklaşan Ramazan ayı öncesi yaptığı değerlendirmede, Ramazan ayının, tutulan orucun ardından paylaşılan iftar sofralarının, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı süreç olduğuna dikkati çekti. Sindirim sisteminde gastrit, reflü, ülser ve benzeri şikâyetleri bulunanlar ile özel tedavi sürecindeki hastaların, doktorlarının onayı ve diyetisyenlerinin önerilerine uygun olarak oruç tutabileceklerini belirten Ayalp, şöyle devam etti: "Bu dönemde en sık karşılaşılan sorulardan biri, kilo alınıp alınmayacağı ya da bu zamana kadar verilen kiloların Ramazan ayı içerisinde nasıl korunacağıdır. Cevabı çok kolay ve uygulanabilir: Gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerji yeterli ve dengeli bir şekilde öğünlere paylaştırıldığı takdirde kilo alınmaz. Hatta belki bu süreç kilo verilerek tamamlanabilir."

Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve formda kalınması için şu önerilerde bulundu: "Yeme düzenin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. 12-15 saat gibi uzun süre aç kalındığında kan şekeri düşer. Vücut yeterli enerji alamadığı için `kıtlık` sinyali alır almaz enerji harcamasını yüzde 40`a kadar düşürür. Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle her zaman olduğu gibi az ve sık beslenmeliyiz. Ara ve ana öğünleri atlamadan tüketmeliyiz. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalı. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmeli. Birey yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tokluk hissini yaşayabilir. Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeli, mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/meyve çayları, komposto, ayran gibi içecekler içilmeli. En azından 1-1,5 litre su içilmesi, böbrek sağlığı için çok önemlidir. Uzun süreli açlık nedeniyle bağırsak hareketleri azalır ve sindirim sisteminin çalışamaması nedeniyle kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir. İftar ve sahurda, birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünler mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yenilmeli. Ramazan ayı süresince sindirim sistemi sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata, miktarına dikkat edilerek meyve, tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketilmeli."

Orucu hurma ile açmak isteyenlere de çağrıda bulunan Ayalp, "4 hurmanın bir porsiyon meyveye eşit olduğu bilinerek uygun miktarlarda tüketmeli. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıçta hurma almak yerine, bir miktar besin tükettikten sonra hurmayı tercih ederlerse daha sağlıklı olur. Beyaz unla hazırlanmış sıcak pide kan şekerini hızla yükseltir. Bu nedenle kepekli, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmekler tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, bağırsak hareketlerini düzenlemek, kan şekeri dengesini sağlamak, iyi kolesterolü artırmak için vazgeçilmez olan fiziksel aktivitenin Ramazan ayında ihmal edilmemesinde fayda var. İftardan 1 saat sonra, orta tempoda 20 - 30 dakika yürüyüş yapılmasını öneririm." şeklinde konuştu.
 

CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir