• DOLAR 32.598
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2509.042
  • ...
Cilt Kanseri Erken Yaşta Başlıyor, Çocukları Güneşten Koruyun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ancak, bir çok faydasına rağmen küçük yaşta alınan güneş ışınlarının cilt kanserinin yüzde 80`ini oluşturduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bir çok faydasına rağmen çocukları güneş ışınlarından korumak gerektiği uyarısında bulundu.

Özel Bahar Hastanesi doktorlarından estetisyen Yeliz Gültekin, güneşin, akne ve sivilce tedavisinde de işe yaradığını söyledi. Bir çok faydasına rağmen ozon tabakasının incelmesiyle güneşin tehlike unsuru haline geldiğini belirten Gültekin, yeryüzüne ulaşan ultraviyole radyasyonu miktarında büyük bir artış olduğunu kaydetti. Eskiden, yeryüzüne sadece A ve B ultraviyole radyasyonu ulaşırken, artık C ultraviyole radyasyonunun da ulaşmaya başladığını ifade eden Gültekin, bu ışınların cildin erken yaşlanması, kırışıklığın yanı sıra cilt kanserlerinin sebebi olduğunu dile getirdi.

"GÜNEŞ KREMİ KULLANIN"

Günün her saatinde güneşten korunmak gerektiğine dikkat çeken Gültekin, kullanılan güneş kremlerinin cilt tipine ve rengine göre seçilmesi gerektiğini vurguladı. Açık tenli ve ince ciltlilerin, kolay kolay bronzlaşmadığı için yüksek koruma kullanmaları gerektiğini belirten Gültekin, esmer tenli kişilerin ise kolay brozlaştığı için düşük korumalı ürünler kullanabileceğini kaydetti. Kuru ciltler için yoğun kıvamlı krem formunda ürünler tavsiye eden Gültekin, yağlı ciltler için akışkan formda hafif dokuları önerdi.

Gültekin, kullanılacak krem miktarı konusunda şu bilgileri verdi: "Yarım tatlı kaşığından fazla miktarda yüz ve boyun bölgesine, sağ ve sol kola, bir tam tatlı kaşığından fazla miktarda ise göğüs bölgesi, sırt bölgesi, sağ bacak, sol bacak bölgelerine uygulanmalıdır. Kremler, renksiz, kokusuz ve çocuk cildine uygun (pediatrik) olmalıdır. Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce ince tabaka olarak sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrar sürülmelidir. Çünkü koruma etkisi 2-3 saatte biter. Terleme, denize-havuza girme ve duş sonrası kremin uygulanması tekrarlanmalıdır. Güneş kremleri göz etrafına sürülmez. Göze değerse tahriş eder. Güneş kremi göz çevresi hariç tüm yüze, ense ve kulakların dış kısmına sürülmelidir. Kulakların üst kısmı özellikle güneşten çok etkilenir."

"CİLT KANSERİNE KARŞI ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN KORUYUN"

Çocukların cildinin zararlı güneş ışınlarına karşı yetişkinlere göre üç kat daha fazla hassas olduğunu vurgulayan Gültekin, şu uyarıda bulundu: "Cilt kanserinin nedenlerinin yüzde 80`i küçük yaşta alınan güneş ışınlarıdır. Çocuklar için kendi hassas ciltlerine özel geliştirilen koruyucu ürünlerin kullanılması önemlidir. Bu koruyucuların, katkı madde içermeyen, suya ve kuma dayanıklı, hipoalerjenik ürünler olması önemlidir." Gültekin, hamilelerin de güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir