• DOLAR 32.271
  • EURO 34.708
  • ALTIN 2403.811
  • ...
Ahlat, Arıtma Tesisine Kavuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi`nin verimli olarak çalışır hale getirildiğini, kıt imkanlara rağmen bir çok belediyenin başaramadığı tesisi hizmete soktuklarını belirtti.

Alt yapıya çok önem verdiğini ifade eden Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, atık su kanalizasyon bağlantıları ile beraber modern arıtma tesisi projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Başkan Çoban, "Biz imkanları kısıtlı bir belediye olarak şartlarımızı zorluyoruz. Bütün çabamız geleceğimizin teminatı olan Van Gölü`nün temiz kalmasıdır. Bu nedenle biz imkanlarımızı zorlayarak arıtma tesisimizi çalıştırıyoruz. Bununla birlikte, Van Gölü etrafındaki diğer belediyeler de aynı hassasiyeti gösteriyor mu bilmiyorum. Umuyorum ki konu ile alakalı diğer belediyelerin de gayret göstererek, bölgedeki arıtma tesislerini Ahlat Belediyesi gibi çalıştırıp çalıştırılmadığının denetlemesini, bizim çalışan tesisimize de her türlü desteğin verilmesi en büyük arzumuzdur." dedi.

Başkan Çoban, arıtma tesisi devreye girmeden önce sudaki zararlı bakteriler nedeniyle gölün turizm değerinin çok düşük olduğunu ifade etti. Çünkü gölde bulunan koli basili oranının tehlike seviyesinde ve halk sağlığını tehdit eder durumda olduğunu belirten Çoban, "Arıtma tesisinin devreye girmesiyle birlikte Ahlat kıyılarında bakteriyolojik kirlilik hızlı bir şekilde düşmüş ve ilçemiz sahilleri yüzülebilir bir hale gelmiştir. Biliyoruz ki göl kıyısında arıtma tesisleri olmasa önümüzdeki 10 yıl içinde Van Gölü çöp ve pislikten değil yüzmek, kokudan yanından geçilemeyecek bir hal alacaktır. Van Gölü`nün günümüzde bölgeye yaptığı ve gelecekte bölgemize yapacağı katkıları göz ardı etmemiz imkansızdır. Bununla birlikte ülkemizde çevre felaketine dönüşmek üzereyken kurtarılan Haliç örneği bulunmaktadır. Van Gölü`nün ülkemiz için ikinci bir Haliç olmasının önüne geçilmesi elzem olmakla birlikte, bölgenin geleceği açısından da kaçınılmazdır. Çünkü bölgeyi kalkındıracak yegane güç turizmdir ve turizmin en önemli kaynağı ise Van Gölü`dür. Atık su arıtma tesisinin hem ilçe halkına hem doğaya yarar sağlıyor olması Van Gölü ve çevresi için önemlidir." şeklinde konuştu.

Atık Su Arıtma Tesisi`nin halka açık olduğuni ve istenildiği zaman vatandaşlar tarafından incelenebileceğine işaret eden Başkan Çoban, tesisin, 24 saat tam kapasite çalıştığını, yetkili kişilerce analiz sonuçları hakkında günlük olarak bilgi verildiğini söyledi. Çoban, konu ile ilgili olarak isteyen her vatandaşın tesis çıkış suyundan numune alıp istedikleri laboratuvarda analiz yaptırabileceğini kaydetti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir