Kent Konseyleri Çevre Çalıştayı Yapıldı
Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Gaziantep`te düzenlenen `Çevre Çalıştayı`na Batman Kent Konseyi de katıldı. Üç gün süren çalıştayda kentlerin çevre sorunları masaya yatırıldı.
BATMAN- Batman Kent Konseyi, Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Gaziantep`te düzenlenen `Çevre Çalıştayı`na katıldı. Üç gün süren çalıştayda kentlerin çevre sorunları masaya yatırıldı.
Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Gaziantep`te Çevre Çalıştay`ı düzenledi. 6-8 Temmuz 2012 tarihlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediye salonunda düzenlenen Çevre Çalıştayı`na, 30 İl`den katılım sağlandı.
Çevre ve Sağlık Çalışma grupları bulunan kentlerin davet edildiği Çalıştaya, Batman Kent Konseyi`ni temsilen Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı Hasan Argünağa katıldı. Gaziantep Vali Vekili, milletvekilleri, Gaziantep Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, üniversite rektörleri ve kent konseyleri temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, atıklar ve geri dönüşüm, su kaynakları, erozyon, iklim değişikliği, enerji verimliliği, ısı yalıtımı, kentsel dönüşüm ve gelişim gibi konular üzerinde tartışmalar yapıldı. Rio Dünya Zirvesi`nden dönerek çalıştaya katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asim Güzelbey ile Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, konuklara teşekkür ederken, geleceğin kentleri, insan, çevre ve yapı konularının tartışıldığı bir çalıştayın kentlerinde düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Biyolojik Gölet Gezildi
Batman Kent Konseyi Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Başkanı Hasan Argünağa, çalıştayın oldukça yararlı geçtiğini söyledi. Çalıştay izlenimleri ile ilgili olarak konuşan Argünağa, \"Türkiye Kent Konseyleri Birliği İletişim ve İşbirliği Ağı Dönem Başkanı ve aynı zamanda Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz`un da katıldığı Çalıştay sonrasında Gaziantep`teki çevre çalışmalarını yerinde inceleme olanağı bulduk. Gaziantep`in Atı Su Arıtma Tesisi, Belediyeye ait evsel katı atık düzenli depolama sahasını gezdik. Hem atıklar bertaraf ediliyor, hem enerji elde ediliyor\" dedi.
Büyük bir kentin çevreye zarar vermeden tüm atıklarını bertaraf ettiklerini gözlemlediklerini söyleyen Argünağa, \"Kentteki atıkların bertaraf oranının yüzde 99 olduğu belirtildi. Bey Mahallesindeki gecekonduların yıkımı ile kentsel dönüşüm uygulama alanlarını gördük. En çok etkilendiğim ise Dülükbaba Tabiat Parkı ve 5 dönüm büyüklüğündeki Biyolojik Gölet oldu. Her gün binlerce kişinin gezdiği gölet gerçekten de çevre konusunda çok mükemmel bir gelişmenin kanıtı olmuştur. Gaziantep Çalıştay`ı, kentimiz için neler yapabileceğimiz konusunda benim için ufuk açıcı olmuştur\" açıklamasını yaptı.(M. Fatih Akgül-İLKHA)