• DOLAR 32.468
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2435.93
  • ...
Türk Bilim Adamından Yerli Otomobile Destek Sözü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akılı ulaşım sistemleri ve sürücüsüz otomobil konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Ümit Özgüner, "Biz yerli otomobil konusunda her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen `Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı` The Marmara Otel`de yapılıyor. Dünyanın değişik ülkelerinden kurultaya katılmak için gelen bilim insanları, uzmanlık alanlarında konuşmalar yapıyor. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunan bilim adamları, yerli üretim konusunda önerilerini sıralıyor. Bunlardan en önemlisi Türk malı otomobilin piyasaya çıkarılması konusu.

Bu konuda görüşlerini Cihan Haber Ajansı ile paylaşan Prof. Dr. Ümit Özgüner, toplumda böyle bir arzunun oluştuğunu söyledi. Türk malı otomobilin yapılması için Türkiye`de yeterli teknoloji birikiminin bulunduğunu ifade eden Özgüner, "Türk malı otomobil konusunda Türkiye`de yeterli bilim ve teknoloji var. Otomobil ortaya çıkarmak uzun bir yatırım ve geliştirme döneminden geçiyor. Ondan sonra da ötesini düşünmek lazım. Sırf Türkiye piyasası için mi bu otomobil çıkarılacak, yoksa dünya piyasası için mi bu otomobili nasıl destekleyeceğiz, satın alınmasını nasıl sağlayacağız? Bunlar üzerinde uzun uzun düşünülmesi lazım." diye konuştu.

`BİZ HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ`

Böyle bir çalışma için kendilerinden destek istendiği takdirde yardımcı olacaklarını anlatan Özgüner, "Türkiye`nin teknolojisi bu konuyu halleder. Biz desteğimizi her zaman vermeye hazırız. Bu konuda çalışma kurulları var. Arzu da var. Boşa bir yatırım olmayacaksa bu iş olacak demektir. Biz de elimizden gelen yardımı yaparız. Teknolojiden anlayabilen bir toplumun, teknolojiyi kullanabilen bir toplumun yaratılması bakımından neler yapılabileceği üzerine çalışmalar yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Akıllı ulaşım sistemleri üzerinde de çalışmalar yaptıklarını kaydeden Özgüner, "Raylı sistemler ve toplu ulaşım üzerinde tabi ki çalışmalar yapılacak. Ancak bizim üzerinde durduğumuz, yollarda giden araçlar. Yoldan çıkmalar ve devrilmeler olmaması için hangi teknolojiler kullanılabilir bunlar üzerinde duruyoruz. Bu teknolojilerin geliştirilmesi için akıllı yollar üzerinde çalışıyoruz. İstanbul`da trafiği izleme bakımından zaten akıllı yol diyebileceğimiz gelişmeler var ama tabi ki bu daha fazla olabilir." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ümit Özgüner kimdir?

1971 İTU Elektrik Fakultesi`nden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. 1975 ABD Ohio State Universitesi Elektrik Fakultesi`nden Otomatik Kontrol dalında doktora yaptı. 1 yıl ABD`de IBM`in Arastırma Merkezi`nde doktora sonrasi calısmalar yaptı. 1976-1980, iTU Maçka Mühendislik Mimarlık Fakültesi`nde Yardımcı Doçent ve Doçent olarak görev yaptı. 1980 Kanada Toronto Üniversitesi`nde ziyaretçi Profesör olarak görev yaptı. 1981-2011 Ohio State Univer

Bu haberler de ilginizi çekebilir