• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
Seyr İlallah
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Seyr İlallah; temizlenmemiş nefsten temizlenmiş nefse, fasık, münafık veya katılaşmış olan kalpten mutmain, mümin kalbe, kulluğunu unutmuş, görevlerini bilmeyen bir halden Allah’ı bilip, O’nu tanıyan kulluğa doğru yol almaktır.* Özet olarak seyr illallah olgunlaşmamış bir imandan, olgunlaşmış, çiçekler açıp etrafına güzel kokular saçan bir imana doğru yolculuktur. Bu yolculuk zorludur, meşakatlidir ve etrafı dikenlerle çevrili bir yoldur. Bu yolculuğun ilk adımı ise insanın kendini tanımasıdır. İnsan nedir? İnsan neden kainattaki tüm canlılardan farklıdır? Kainattaki canlı-cansız tüm varlıklar insana hizmet ediyorsa peki insan neye hizmet etmelidir? Evet ilk olarak insan kendini tanımalı. Çünkü kendini tanımaz ise bu yolculuğu pek de sağlıklı geçmez. Kendini bilmeyen bir insan nefsini nereden temizlemeye başlayacağını da bilmez. Seyr illallah ile genel olarak mutasavvuf ehli kimselerin ilgi alanı olmuştur. Tasavvuf ehli kişiler ise daha çok seyr ilallahın ibadet boyutuyla ilgilenirler. Halbuki nefis tezkiyesini en önemli iki özelliği ilim ve zikirdir.
 

Evet insan kendini tanımak istiyorsa ilk olarak ilme başvurmalıdır. Kendinde oluşan kötü hastalıkları, zararlı otları, kurumuş çalı çöpleri iyi tespit etmelidir. Bu tespitlerin doğru yapılabilmesi ise ancak ilim ışığında olur. Ama tedavi noktasına gelince zikirsiz asla olmaz. Zikir derken kendi bir köşeye çekerek halktan soyutlaşıp Allah Allah deyip, Hz.Peygamber’e salat, tevbe istiğraf çekme değil ibadet olmalıdır. Tabi seyr illallah yolunda bu zikirlerde olmalı ama ibadet olmadan kişi kendini temizlemesi mümkün değildir. Çünkü seyr ilallahta hastalığın tedavisi ancak ibadetle olur, ibadetle şifa bulur hastalıklar.
 

İslamdaki her ibadet insanın farklı bir hastalığına tedavidir. Gece namazı, sünnet oruçlar takvayı arttırdığı gibi zekat ise toplumsal kaynaşmayı arttırır. Evet maden her bir ibadet insanı farklı bir yönde güzelleştiriyor ise insan kendinde oluşan hastalığa göre tedaviye başlamalıdır. Sonuç olarak seyr illallah ilim ve zikir ışığında mümin bir kalbe doğru yolculuktur. İlimle kendini tanımalı, zikirle ise kendini tedavi etmelidir. Selam ve dua ile…
 

*Said Havva, Ruh Terbiyemiz kitabı 88. Sayfa
 

Yakup Dede / Ankara - Yaş: 21

 

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!

Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfadan az olsun. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir