• DOLAR 32.602
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.124
  • ...
Enerji Düşmanı Buzdolapları Tarih Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Aydilek, Türkiye`deki toplam enerji tüketiminin yüzde 24`ünün konutlarda gerçekleştiğini ve konutlardaki toplam tüketimin yarısının da beyaz eşyalardan kaynaklandığını söyledi.

Enerji verimliliği konusunun Türkiye`nin enerji ihtiyacı düşünüldüğünde cari açığa bile etki edecek önemde olduğunu dile getiren Aydilek, ``Beyaz eşyaların konutlarda tükettiği enerjinin yüzde 60`ı buzdolabından kaynaklanıyor. Yani Türkiye`nin toplam tüketiminin yüzde 7`si buzdolaplarından kaynaklanıyor`` dedi.

1990`lı yıllarda C sınıfı bir buzdolabının yılda 840 kilovattsaat enerji tükettiğini kaydeden Aydilek, 1 Temmuz`dan itibaren A sınıfının altındaki buzdolaplarının satışının yasaklanacağını hatırlattı.

Atatürk Barajı`nın üretimi kadar tasarruf

A sınıfı bir buzdolabının yılda 390, A 290, A 190 kilovattsaat enerji tükettiğini ifade eden Aydilek, ``Bugün Türkiye`deki hanelerde toplam 24-25 milyon buzdolabı var. Bunun 15 milyon kadarı B-C sınıfı arasında değişiyor. Belki 15 milyon buzdolabının tamamını değiştirmek mümkün değil ama bu buzdolaplarını A sınıfı ile değiştirmek mümkün olsa her yıl Atatürk Barajı`nın yıllık üretimi kadar enerji tasarrufu sağlarız`` diye konuştu.

Dernek üyesi firmaların uygulamaya karşı hazırlıklı olduğunu belirten Aydilek, firmaların bayilere A sınıfının altında buzdolabı satışı yapmadıklarını bildirdi.

Elinde A sınıfının altında buzdolabı bulunan bayilerin durumlarını da değerlendiren Aydilek, ``1 Temmuz`a kadar bu tip ürünleri satamayan bayiler satışa devam edebilirler. Ama o tarihe kadar bu sınıftaki ürünlerin satılacağını tahmin ediyorum`` ifadesini kullandı.

AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir