• DOLAR 32.556
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2443.149
  • ...
Mursi: Uluslararası Anlaşmalara Bağlıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran’ın Fas haber ajansına demeç veren yeni Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Yüksek Askeri Konsey’in parlamentoyu feshetme kararının kendisini hedef alan bir adım olduğunu açıkladı.

Muhammed Mursi, “Generaller, benim cumhurbaşkanlığına yakın olduğumu görünce cumhurbaşkanlığının yetkilerini kendileri lehine kısıtladılar” dedi.

“Programınızda nelere öncelik vereceksiniz?” şeklindeki bir soruyu cevaplayan Mursi, “Öncelikle Mısır toplumunun yeniden güvenliğe kavuşturulmasına çalışacağım, benim cumhurbaşkanı seçilmemle sonuçlanan devrimin şehitlerinin ve yaralılarının haklarının iadesine ve doğal olarak bir koalisyon hükümeti kuruma ve cumhurbaşkanı yardımcısını atama öncelikli çalışmalarım arasında yer alacak” dedi.

Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeye ve Arap Birliği’nin uluslar arası alanda daha etkin olabilmesi için birlik içerisinde reformlar yapılmasına da çalışacağını belirten Mursi, Filistinlilere de destek olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapacağına ilişkin haberleri de yalanlayan Mursi, bu konunun bazı gençlerin talebi olduğunu; ancak kendisinin bu yönde resmi bir programının bulunmadığını söyledi.

İran’la da her iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde doğal ilişkilerin kurulmasına çalışacağını belirten Mursi, İran Mısır ilişkilerinin yeniden kurulmasının bölgede yeniden stratejik denge sağlayacağını söyledi ve bu meselenin programı içerisinde yer aldığını ifade etti.

İsrail’le konusunda eşitlik temelinde bir politika izleyeceğini belirten Muhammed Mursi, “Biz hiçbir konuda onlardan geride değiliz, Filistinlilerin haklarının iadesi için herkesle görüşeceğiz. Bu son derece önemli bir meseledir. Camp David anlaşmasını gözden geçireceğiz, elbette tüm bu konular devlet kurumları ve yeni kabine aracılığıyla olacak; çünkü ben tek başıma herhangi bir karar alacak değilim” dedi.

Muhammed Mursi, dün Mısır devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı konuşmada da 25 Ocak 2011`de başlayan devrimin hedefleri gerçekleşinceye kadar süreceğini söyledi, devrim sırasında yaşamlarını yitirenlerin kanlarının yerde kalmayacağı sözünü verdi.

Mısır`ın içinde bulunduğu krizden çıkabilmesi için ulusal birliğin zorunlu olduğunu savunan Mursi "Mısır halkı, yönetimin kaynağıdır. Mısır devrimi tüm hedeflerini gerçekleştirinceye kadar devam edecek. Onurlu ve özgür bir yaşam sürebilmesi için Mısır`ın şimdi birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. " dedi.

Mısır devriminin şehitleri sayesinde cumhurbaşkanlığı makamına geldiğini belirten Mursi " Devrim şehitlerinin kanları yerde kalmayacak. Eğer o şehitler olmasaydı bugün bu makama yükselemezdim. Tüm Mısırlıların cumhurbaşkanı olacağım. Müslüman, Hıristiyan, kadın ve erkek ayrımı yapmaksızın herkesin cumhurbaşkanı olacağım. Tüm Mısırlılara karşı tek mesafede olacağım" dedi.

Seçim propagandası süresince verdiği sözlere sadık kalacağını ifade eden Mursi, uluslararası anlaşmalara da bağlı kalacağını söyledi. Mursi "Mısır`ın imza attığı tüm uluslararası sözleşme ve anlaşmalara bağlı kalacağız. Hiçbir devletin içişlerimize müdahale etmesine müsaade etmeyeceğiz. Mısır, kendisini savunacak ve düşmana karşı koyacak güçtedir" diye konuştu.

 

YDH

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir