• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Avrupa`ya İslam`ı Anlatacaklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Hayat boyu Öğrenme Programı Leonardo Da Vıncı Hareketlilik Projeleri kapsamında, Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 2012 duyuru döneminde hazırlayıp Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunduğu proje kabul edildi.

Projenin kabulü ile ilgili olarak okul müdürü Önser Yeğin şunları söyledi: “Hayat boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri ile ilgili 2012 Teklif Çağrısı döneminde 2261 proje teklifi başvurusu yapılmış, yapılan uygunluk kontrolleri sonucu 2057 proje değerlendirilmeye alınmıştır. Bağımsız dış uzmanlarca yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu 320 projenin desteklenmesi uygun bulunmuş ve 99 proje de yedek listeye alınmıştır. Okulumuz proje ekibi tarafından hazırlanan “AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı” konulu projemiz yeterli puanı alarak 234. sırada kabul edilmiştir.

Haziran ayı itibariyle uygulanmaya başlayan proje faaliyetleri 2013’ün Ağustos ayında sona erecek şekilde planlanmıştır. Okulumuzun başarı hanesine kaydedilen uluslar arası bir projenin AB sürecinde farklı kültürlerin birbirlerini doğru anlamalarına, önyargıların ortadan kaldırılmasına, dünya barışına ve eğitim faaliyetlerine olumlu katkı sağlayacağını ümit ediyorum.”

Proje ve Program koordinatörü Temel Vural da projeyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Çek Cumhuriyeti ve İtalya’daki sivil toplum kuruluşları, yerel ortak olarak Oltu İlçe Müftülüğü ortaklığı ile hazırlamış olduğumuz ve Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projemizde özetle şu hususlar dikkate alınmıştır:

Bu proje, AB ülkelerinde, din eğitimi, dini kuralları öğrenme ve yaşama hakkı, inançlara saygı, dinler arası hoşgörü ve diyalog konularındaki örnek uygulamaları görme, yerinde inceleme ve tespit edilen olumlu, uygulanabilir örneklerin Türkiye`de de yaygınlaştırılması imkânlarını araştırmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Ayrıca Türkiye’deki uygulamaların da anlatılması mümkün olacaktır.

Proje, son zamanlarda ulusal ve uluslararası medyada da yer bulan dini önyargı ve bağnazlık olarak ifade edilebilen bir kısım algı ve yargıların toplumsal huzur ve güven açısından doğurduğu tehlikenin farkındalığından hareketle ortaya çıkmıştır.

Türkiye nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmakla beraber, ülkemizde farklı din ve inanç mensupları da bulunmakta olup Anadolu`da asırlarca birlikte yaşama konusunda dünyaya model olabilecek bir birliktelik sergilenmiştir. Anadolu coğrafyasında Müslüman çoğunluk tarafından başka din mensuplarına dini tercihleri konusunda bir baskı yapılmamıştır. Ancak bugün hem AB ülkelerinde hem de ülkemizde, zaman zaman din eğitimi, din ve vicdan hürriyetleri konusunda karşılıklı olarak birtakım önyargılar ve bu önyargıların beslediği bazı olumsuzluklar gözlenmektedir.

Türkiye olarak, AB`nin bir üyesi olma yolunda ilerlerken geçmişteki tecrübelerin günümüze taşınmasının gerçekleşecek bir AB üyeliğinde birlikte yaşama kültürümüze ve yanlış anlaşılmaların karşılıklı olarak ortadan kaldırılmasına ciddi katkılar sağlayacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Ülkemizde geçmişte yaşanmış tecrübelerin ve bugünkü uygulamaların AB`li müstakbel ortaklarımıza doğru anlatılması ile önyargıların ortadan kaldırılmasında önemli mesafeler alınacağını kabul etmek gerekir. Bu noktadan bakıldığında, bir ortaklığın tarafları olarak Türkiye, İtalya ve Çek Cumhuriyeti toplumlarının birbirlerini doğru anlamalarının önemli olduğu kadar, hem din öğretimi hem de din ve vicdan hürriyeti konularında karşılıklı olarak birikimlerden faydalanılmasının da bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz.

Okulumuz idareci ve öğretmenleri, Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi’nden katılımcıların inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilecek iyi örneklerden oluşan somut sonuçları okullarda öğrencilerimize; yerel ortaklarımız Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi vasıtasıyla da toplumun değişik kesimlerine yaygınlaştırılacaktır. Böylece, çağdaş ve pedagojik esaslara dayalı ve daha mükemmel bir din eğitimine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Din mensupları arasında karşılıklı hoşgörü ve birbirini anlama kültürünün yaygınlaştırılması, AB ile daha sağlam, iyi niyetli, önyargılardan arınmış inançlara saygılı bir işbirliğine ve AB`ye uyum sürecine katkıda bulunmak da yine hedeflerimiz arasındadır.

İmam Hatip Lisesi, Oltu Müftülüğü ve Gözlem Gazetesi’nden toplam 16 katılımcısı olan projemiz 2 haftalık 2 ayrı hareketlilikten oluşmaktadır. İlk hareketlilik 25 Eylül 2012 Salı günü Çek Cumhuriyeti`nin başkenti Praha`da başlayıp Prah ve yakın çevresinde devam eden etkinliklerle 1 Ekim 2012 Pazartesi günü yine Praha`da sona erecektir. İkinci hareketlilik 3 Temmuz 2013 Salı günü İtalya`nın Basilicata bölgesinin Potenza şehrinde başlayarak Roma, Potenza ve Rimini`de devam edip 9 Temmuz 2013’de sona erecektir.”

Timeturk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir