• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...
Yasakçı Hortlakların Sonu Gelmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Cumartesi günü yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda sınav gözetmeni Zehra Yıldız, başörtülü olduğu gerekçesiyle; bina sınav sorumlusu tarafından başını açmaya zorlandı. Ancak başörtülü öğretmen direnince ve diğer hocaların da destek vermesiyle bina sınav sorumlusu yasakçı geri adım attı.

Başörtüsü ayrımcılığı

İstanbul Kağıthane İmam Hatip Lisesi’nde yapılan LYS sınavında gözetmen olarak görev alan İngilizce öğretmeni Zehra Yıldız, başörtülü olduğu gerekçesiyle görev yapması engellenmek istendi. Başını açmayan öğretmen hakkında ise bina sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Özdemir’in tutanak hazırladığı ortaya çıktı. Bina sorumlusu Özdemir, Yıldız hakkında hazırladığı tutanakta ise, “Tüm bu kişileri sınava almamın işleyişi çok aksattığı açıktır” ifadelerine yer veriyor.

Kuralları ihlal etmiş!

Başörtülü olduğu gerekçesiyle bina sorumluları tarafından sınava alınmak istenmeyen İngilizce Öğretmeni Zehra Yıldız, ÖSYM’ye gönderdiği mektupta; bina sorumlusu tarafından başını açarak sınava girmesi konusunda uyarıldığını belirtiyor. Bu duruma diğer öğretmenlerin itiraz ettiğini kaydeden Yıldız, öğretmenlerin “Hanımefendi tutanağı hazırlarken orada bulunan diğer öğretmenler itiraz ettiler. ‘Madem hocamızı sınava almıyorsunuz, biz de bu ‘kuralı’ ihlal ettik bizi de almayın” diyerek yapılan ayrımcılığa karşı çıktıklarını kaydetti. Öte yandan Yıldız, bina yetkililerin kılık kıyafet kuralını bahane ederek, kendisine ayrımcılık yapıldığını, bu kuralın sadece kendilerine karşı uygulanmak istendiğini dile getirdi.

Başörtüsüyle ayrımcılık yapılıyor

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, Kagıthane İmam Hatip Lisesinde LYS-1 sınavında yaşanan başörtülü öğretmene yapılan ayrımcılık ile ilgili "Kadına ayrıcalık Anayasa değişikliği referandumunda Anayasal güvence altına alındığı halde, başörtülü kadınlara ayrıcalık değil ayrımcılık olarak uygulanmaya devam ediyor" dedi.

“Yetkililer görevini kötüye kullanmıştır”

“Sınavda gözetmen olarak görevli öğretmenin bu ülkede kanun kural varsa herkese eşit olarak uygulansın manasındaki çıkışı gayet yerindedir” diyen Yalçın, “Eğer herkes eşit ama bazıları daha eşit gibi bir yaklaşım ortaya konulursa bunun adı adalet olmaz. Sınavda görevli olan diger öğretmenlerinde başörtülü öğretmenin haklı tepkisini destekledikleri görülüyor. ÖSYM görevlisinin, ‘inisiyatifimi kullanıyor ve onları göreve kabul ediyor ama seni başörtülü olduğun için kabul etmiyorum’ türünden tepkisi ve tavrı, zihni arka planını ortaya koyuyor” diye konuştu.

"Kamusal alan" saçmalığı kalmamalı

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın şunları söyledi: “Bu saçmalıklar artık bitmelidir. Hükümet yaşanan bu trajediler karşısında kendisine ödevler çıkarmalı ve meşru olmayan yasal engelleri kaldırmalıdır. "Kamusal alan" diye bir saçmalık kalmamalı. Hizmet üreten de hizmet alan da kılık kıyafet dayatmaları ile karşılaşmamalıdır. Sendika olarak kadınların kendi içerisinde kategorize edilmesine ve birilerinin özde vatandaş, diğerlerinin sözde vatandaş olmasına karşıyız”

Milat Gazetesi/ Ferhat Açıl


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir