• DOLAR 32.566
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2443.109
  • ...
Türkiye`ye Bir İlk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uzun yıllar Sri Lanka`da Türkiye`nin fahri başkonsolosu olarak görev yapan ve ülkesinde üretilen yeni bir orkide türünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın adıyla tescil ettiren Bharathi Wijeratne, Sri Lanka`nın Türkiye`ye atadığı ilk büyükelçi oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e güven mektubunu sunarak görevine başlayan Büyükelçi Wijeratne, "Şimdi de bir başka orkide türünü Cumhurbaşkanı Gül`ün adıyla tescil ettirmek için çalışıyoruz" dedi.

Sri Lanka ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 105 yıl öncesine dayandığını söyleyen Wijeratne, İngiliz belgelerine göre o zamanki adıyla Seylan olan Sri Lanka`nın İngiliz kolonisiyken 1907 yılında başkent Colombo ve güneydeki ticaret kenti Galle`de Osmanlı Devleti`nin iki temsilciliğinin bulunduğunu kaydetti.

Wijeratne, Sri Lanka`nın Avrupa`da bulunan bazı ülkelerdeki elçiliklerini kapatması gündemdeyken Türkiye`de büyükelçilik açma kararının Türkiye`nin uluslararası camiada büyüyen ve güçlenen bir ülke olmasından kaynaklandığını belirtti. Sri Lanka hükümetinin Türkiye ile doğrudan diplomatik ilişkiler kurmak istediğini dile getiren Wijeratne, bu görevin daha önceki çalışmaları nedeniyle kendisine verildiğini ifade etti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir