Azadi İnisiyatifi Sonuç Bildirgesi Açıklandı
İki gündür Diyarbakır`da gerçekleştirilen Azadi İnisiyatifi genel kurul toplantısı Türkçe ve Kürtçe(Kurmanci-zazaki) olarak deklere edilen sonuç bildirgesi ile sonuçlandı.
İki gündür Diyarbakır`da gerçekleştirilen Azadi İnisiyatifi genel kurul toplantısı Türkçe ve Kürtçe(Kurmanci,Zazaki) olarak yapılan sonuç bildirgesi ile sonuçlandı. Basın acıklamasının Kürdçe metnini Sevinç Oluç, Türkçe metnini de Yakup aslan okudu. Kürtçe ve Türkçe hazırlanan sonuç bildirgeleri okunduktan sonra insiyatif sözcüsü Adem Özcaner basın mensuplarının sorularını cevapladı. Soru cevap faslından sonra yapılan dua ve iyi dilek temennilleri ile toplantı sona erdi.
Azadi İnisiyatifi`nin sonuç bildirgesi;
İslamî sorumluluk sahibi bireylerin öncülüğünde iki yıldır devam eden istişareler ve 9-10 Haziran 2012 tarihinde Diyarbakır’da yapılan iki günlük toplantı neticesinde, Kürdistan’ın Kuzeyinde İslami ve Kürdistani bir oluşum olan AZADÎ İNİSİYATİFİ’ni başlatma kararı almış bulunuyoruz.
Değişik illerden ve Türkiye dışından gelen değerli katılımcılarla gerçekleşen toplantı sonucunda; İnisiyatifin ismi ve programı üzerinde mutabakat sağlanmıştır.
Kısa adı AZADİ İNİSİYATİFİ olan “Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi”; Ortadoğu ve Türkiye’de kalıcı barışın sağlanması açısından, Kürd halkının uluslar arası hukuk ve İslam hukukundan kaynaklanan siyasi, kültürel, sosyal ve iktisadi tüm haklarına kavuşmasını zorunlu görür.
İnisiyatif, istişare temelinde, açık ve meşru yöntemlerle çalışmalarını yürütmeyi esas alır.
Türkiye Cumhuriyeti, Kürtlerin sadece milli kimliklerine değil, İslamî kimliklerine de husumetle yaklaşmıştır. 1925’te Şeyh Said hareketine, 1927–30 Ağrı-hareketine ve 1937-39’da da Dersim bölgesine sistematik bir imha ve katliam siyaseti uygulamıştır. En son Roboski (Uludere) katliamı da göstermiştir ki; Kürdlere ve Kürdistana yönelik katliamlar, geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam etmektedir.
İnisiyatif, dünya barışını, İslami ve evrensel değerleri; insanlığın ortak kazanımlarını önemsediği gibi, Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı, kardeşlik hukukunu ve yardımlaşmayı savunur. Ayrıca Kürdistan’daki halkların ve Ortadoğu’da yaşayan tüm toplumların tabii ve insani taleplerini destekler.
İnisiyatif Türkiye’de hak ve özgürlüklerin tanınması açısından atılacak her olumlu adıma destek ve katkı sunar. Kürdlerin yeni anayasaya ilişkin olarak; Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) ve diğer dillerde eğitim, Türkçenin yanısıra Kürdçenin resmi dil olması, Türkçeleştirilen yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi, yönetime katılma ve inandığı gibi yaşama hakkını savunur ve onurlu bir barış için gerekli adımların atılmasını talep eder.
Kürdistan halkının kendi geleceğine ilişkin söz sahibi olma ve kendi kendini idare etme isteği, İslam hukuku ve uluslararası hukuk açısından meşru bir taleptir.
İnisiyatif; siyasi mücadelesinde barışçıl yöntemleri esas alır; meşruiyetini tabii/ilahi hukuktan, insan hak ve hürriyetlerine ilişkin temel belgelerden ve insanlığın ortak ahlaki değerlerinden alır.
İnisiyatif, hiçbir hareketin, örgütün, cemaatin, siyasi parti veya grubun karşıtı ya da tarafı değildir. Adalet ve dayanışma prensiplerine bağlı olarak işbirliği ve ittifakları savunur.
İnisiyatif, Kürdistan’daki farklı örgütlenmeleri bir zenginlik olarak görür ve sorunları çözmeyi amaçlayan Kongre ve konferansların teşekkülü için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir.
AZADİ İNİSİYATİFİ